israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Loden blokken en stenen ankers uit 3.200 jaar oude scheepswrakken werpen licht op commerciële leven


In de Caesarea ankerplaats werden 4 loden ingots (loden blokken) met Cypro-Minoïsche markeringen gevonden. Foto Hebreeuwse universiteit.


De late bronstijd van het Middellandse Zee bekken was een tijdperk dat werd gekenmerkt door complexe supra regionale betrekkingen en diplomatie, waarbij handel en uitwisseling van geschenken gebruikelijk waren.


Nu onthullen loden blokken en stenen ankers gevonden tussen scheepswrakken voor de kust van Israël voorheen onbekende handelsbetrekkingen tussen verre landen, en werpen licht op het commerciële en diplomatieke leven in het gebied van 3.200 jaar geleden.


Professor Naama Yahalom-Mack, van het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), werkte samen met professor Yigal Erel van het Instituut voor Aardwetenschappen van de HU om de bron te bepalen van vier loden blokken in een scheepswrak in de buurt van de haven van Caesarea.


Door de bron van het lood te bestuderen en hun bevindingen te vergelijken met andere archeologische artefacten uit de hele Middellandse Zee, konden de onderzoekers bewijzen dat de ingots waren gemaakt van lood dat werd gewonnen op het centrale mediterrane eiland Sardinië.


Verder waren de blokken ingesneden met Cypro-Minoïsche markeringen waarvan bekend is dat ze, hoewel ze tot op de dag van vandaag niet zijn ontcijferd, in gebruik zijn geweest op Cyprus tijdens de late bronstijd. Dienovereenkomstig concludeerden de onderzoekers dat er grote commerciële banden waren tussen de twee populaties met als doel het transport van grondstoffen.Volgens Yahalom-Mack leert deze studie ons over de actieve rol die de Cyprioten in dezelfde tijd speelden in de handel, en hoever ze bereid waren te gaan, aangezien Cyprus en Sardinië meer dan 2500 km (1550 mijl) van elkaar - om lood te importeren, dat aan het einde van het tijdperk werd gebruikt om luxegoederen te maken. "We denken dat ze naast lood ook tin importeerden - een gewild metaal in Cyprus en het omliggende gebied voor het maken van brons. Deze drie metalen - koper, lood en tin - werden verkocht aan havensteden langs de kusten, waaronder de kusten van het huidige Israël", voegde ze eraan toe.


De bevindingen werden gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science: Reports's februari-editie en werden uitgevoerd in samenwerking met Prof. Assaf Yasur-Landau en Dr. Ehud Galili van het Instituut voor Maritieme Studies van de Universiteit van Haifa.63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws