israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Marokko en Israël ondertekenen een MOU in de luchtvaartindustrie met IAI


(van rechts naar links) IAI President en CEO Boaz Levy, de Marokkaanse minister van Industrie en Handel Ryad Mezzour, en voorzitter van de raad van bestuur van IAI Amir Peretz. Foto via IAI


In de Marokkaanse stad Rabat is een Memorandum of Understanding (MOU) in de luchtvaartsector ondertekend tijdens een ontmoeting tussen de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, de heer Ryad Mezzour, en de voorzitter van de raad van bestuur van Israel Aerospace Industries (IAI), de heer Amir Peretz.


Dit partnerschap maakt deel uit van de implementatie van de gezamenlijke verklaring tussen Marokko en Israël, ondertekend op 22 december 2020 in Rabat, waarin de twee landen hun bereidheid uitten om dynamische en innovatieve bilaterale economische samenwerking op het gebied van investeringen en technologie te bevorderen.


Dit MOU omvat, voor de Marokkaanse zijde, het Ministerie van Industrie en Handel, de Ministerie Afgevaardigde aan het hoofd van de regering, belast met Investeringen, Convergentie en Evaluatie van het overheidsbeleid, en, voor de Israëlische zijde, het bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI), vertegenwoordigd door zijn voorzitter van de raad van bestuur, de heer Amir Peretz, en zijn president en CEO, de heer Boaz Levy.


"Dit is een strategisch partnerschap voor beide landen dat we vandaag bezegelen. Het opent de weg voor win-win industriële samenwerking in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Dit partnerschap maakt gebruik van IAI's luchtvaartexpertise en de technologische mogelijkheden van ons lucht- en ruimtevaartplatform en de positionering ervan als een groeimotor voor de investeringen en ontwikkeling in geavanceerde industriële en luchtvaartdienstensectoren", aldus dhr. Mezzour. Hij benadrukte dat deze overeenkomst beantwoordt aan de nationale prioriteiten ter bevordering van geavanceerde opleiding, werkgelegenheid, lokale productie, evenals O&O en innovatie.


Amir Peretz, voorzitter van de raad van bestuur van IAI, zei: "Het MOU dat we vandaag ondertekenen, is een extra stap in het creëren van een nieuw partnerschap tussen IAI en de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie in Marokko. Ik ben bekend met het ongelooflijke potentieel dat bestaat in Marokko, en dit is nog maar het begin. Samen zullen we gezamenlijke teams bouwen die onze visie werkelijkheid zullen maken. Vandaag ben ik vervuld van trots dat mijn land, Israël, samenkomt met het land waarin ik ben geboren, Marokko. Ik ben er trots op dat beide landen die deel uitmaken van mijn identiteit samen stappen vooruitzetten naar een betere toekomst. In lijn met onze wederzijdse waarden, zal de vriendschap tussen onze landen blijven groeien naarmate we meer samenwerking en kansen naar voren brengen.'


Boaz Levy, president en CEO van IAI, zei van zijn kant: "De samenwerkingsovereenkomst, ondertekend tussen IAI en Marokko, is een andere uitdrukking van het diepe partnerschap tussen de twee landen en zal helpen bij het bevorderen van gezamenlijke en commerciële projecten in de luchtvaartindustrie. IAI breidt haar activiteiten uit naar nieuwe markten en biedt geavanceerde technologische oplossingen aan klanten over de hele wereld. We zijn er trots op deze overeenkomst te ondertekenen en geloven dat het een partnerschap is dat zal leiden tot nieuwe gezamenlijke ontwikkelingen en de wereldwijde luchtvaartindustrie vooruit zal helpen. "


Als onderdeel van dit partnerschap hebben Marokko en IAI-investeringsmogelijkheden geïdentificeerd die gericht zijn op 3D-printen, de productie van cabine-interieurs en motoronderdelen en aerostructuren, evenals de oprichting van een R&D- en engineeringcentrum en de ontwikkeling van een ecosysteem van lokale leveranciers door partnerschappen met IAI.


Tijdens het verblijf in Marokko heeft de IAI-delegatie op dinsdag 22 maart een bezoek gebracht aan het luchtvaartcentrum van Nouaceur om meer te weten te komen over de prestaties van de Marokkaanse luchtvaartindustrie en haar toename van vaardigheden, het investeringspotentieel in Marokko in de sector en de capaciteit voor lokale ontwikkeling in het onderhoud en de transformatie van vliegtuigen.


Tijdens dit bezoek heeft de Israëlische delegatie ook een bezoek gebracht aan het Instituut voor Luchtvaartberoepen (IMA), waar ze de bekwaamheid en het technische karakter van Marokkaanse talenten kon waarderen.
29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws