top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Media in Israël zijn het eens: gepresenteerde plan om kosten levensonderhoud te verlagen, is fake


Screenshot Channel 12 News


Voor een keertje zijn de media in Israël eensgezind, het woensdagavond door premier Netanyahu en minister van Financiën gepresenteerde plan om de kosten van levensonderhoud te verlagen is fake.


Ondanks dat tijdens de presentatie de nadruk werd gelegd op het slechte economische beleid van de vorige regering, is het plan een voortzetting van dat beleid, en variëren de verlagingen van kosten maandelijks enkele Shekels per gezin.


Zoals Ynet schreef: "Sommige maatregelen hebben nog helemaal geen financieringsbronnen. We hebben er een paar gevonden", beweerde de schatkist zonder al te veel uit te leggen. Sommige secties zijn gewoon een voortzetting van het "slechte beleid" van de vertrekkende regering, die de leden van de nieuwe coalitie de afgelopen dagen in een stroom van schuim hebben aangevallen, en sommige stappen zijn helemaal geen "stappen", maar updates voortvloeit uit de wetten van het land".


Ten eerste begrijpen Ynet en Times of Israel niet hoe een verlaging van de prijs van steenkool met minder dan een kwart de stijging van de elektriciteitsprijzen met gemiddeld 70% zou doen afnemen. Belastingbesparingen voor het elektriciteitsbedrijf ter waarde van NIS 440 miljoen zijn minder dan een kwart van het gat in het budget van het bedrijf, wat neerkomt op NIS 2,2 miljard. Dit gebrek maakte de verhoging van de elektriciteitsprijs met 8,2% gedurende het jaar 2023 noodzakelijk. Dus zal de prijs nu precies met slechts 2,5% stijgen in plaats van 8,2%.


En dan de benzine kosten, aan het begin van de maand januari werd de belastingkorting op benzine en diesel, die op zijn hoogtepunt zelfs een hele shekel bereikte tijdens de dagen van de demissionaire regering, definitief opgeheven. Netanyahu beloofde aan de vooravond van de verkiezingen dat de brandstofkorting nog verder zou oplopen. En wat gebeurde er nu? De verhoging van de prijs met negen cent begin januari, die het gevolg was van de definitieve afschaffing van de belastingkorting op brandstof, kwam te vervallen. En dat is het. Geen nieuwe grote korting. Deze stap is ongeveer NIS 20 per maand waard voor de autobezitters.


Onroerend goed belasting, hier ligt de belofte van een bevriezing van de verhoging van de onroerendgoedbelasting met 1,4% per jaar. De besparingen voor het gezin zullen gemiddeld NIS 70 per jaar bedragen. Het gezin zal amper zes shekel per maand verdienen aan de maatregel, maar de staatskas zal zeker een miljard sjekel moeten overmaken aan de lokale autoriteiten, in plaats van het geld dat ze niet gaan innen bij de burgers. En waar komt het geld vandaan? Uit de staatskas, waar het geld voor de overige door die burgers betaalde belastingen wordt gevonden, schrift Ynet.


En dan het bevriezen van 70% van de stijging van de prijs van water die 3,5% zouden bedragen. Ze zouden in ieder geval de hele zaak annuleren, maar er wordt slechts een klein deel geannuleerd. Wat een gezin 4 Shekel per maand bespaart En hoe gaan ze de vier Shekels per maand financieren die een gezin bespaart? Heel eenvoudig, legde het ministerie van Financiën uit: van het verminderen van de stijging van de elektriciteitsprijzen waarvoor geen hoge prijsverhoging nodig is, en het afzien door de regering van de dividendfondsen van het Mekorot waterbedrijf.


Het programma voor het verstrekken van heffingskortingen voor kinderen van 6 tot 12 jaar is niet verlengd en wordt daarom volgende maand stopgezet, tenzij op het laatste moment anders wordt besloten. Gratis onderwijs voor 0 tot 3 jaar blijft waarschijnlijk, net als vroeger, alleen op papier bestaan. En in een terloopse verklaring van de minister van Financiën werd vanavond de droom van Netanyahu en de voorzitter van de financiële commissie, Moshe Gafni, om de renteverhogingen op hypotheken te bevriezen, geannuleerd. Het idee dat nog niet volwassen is geworden, is al komen te vervallen.


72 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page