top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meer Israëlische hulpgroepen helpen Oekraïne en zijn daar ook actief


Foto met dank aan Shimon Sabag


"Ik heb een paar dagen door Oekraïne gereisd en ik zie veel lijden", schreef Shimon Sabag op 27 februari op Facebook.


Sabag is hoofd van de Yad Ezer L'Haver (Helpende hand aan een vriend) organisatie van Haifa. Hij en andere vrijwilligers delen voedsel uit aan de Joodse gemeenschap en aan ontheemde Oekraïners bij grensovergangen.


Andere Israëlische organisaties die medische, psychosociale en andere vormen van humanitaire hulp bieden aan vluchtelingen en hulpverleners in Oekraïne en aangrenzende landen zijn SmartAID, IsraAID , United Hatzalah en NATAN .


SmartAID meldde vanmorgen aan ISRAEL21C dat het wifi-hotspots en zonnegeneratoren heeft opgezet om de verwarming van de opvangcentra van stroom te voorzien die de Moldavische regering beschikbaar stelt aan Oekraïense vluchtelingen.


Daarnaast stuurt de internationale ontwikkelingsorganisatie MASHAV van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken drie vluchten met 100 ton voorraden naar Polen voor overdracht naar Oekraïne, waaronder 17 ton medische apparatuur en medicijnen. Ook waterzuiveringsinstallaties, tenten, dekens, slaapzakken en jassen zijn onderweg van het ministerie.


Sabag zei dat Yad Ezer L'Haver een vrachtwagen vol voedsel uit Odessa heeft meegebracht en het distribueert in Lviv, Kiev en andere plaatsen in het oorlogsgebied waar voedsel en voorraden bijna op zijn.


“Ik voelde een immense Joodse trots dat na 77 jaar dat niemand de Joden hielp tijdens de Holocaust, we het Oekraïense volk kwamen helpen in hun moeilijke tijd”, schreef hij.


Shimon Sabag van Yad Ezer L'Haver, links, en de Israëlische ambassadeur in Oekraïne Michael Brodsky. Foto met dank aan Shimon Sabag


Yad Ezer L'Haver werd in de jaren negentig opgericht om hulp te bieden aan gezinnen in nood en risicokinderen in Haifa. De organisatie runt nu onder meer gaarkeukens, een kindertehuis en een woonvoorziening voor verarmde Holocaustoverlevenden.65 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page