top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meerderheid Israëlische Joden steunt een aanval op de nucleaire installaties van Iran


Nucleaire basis Natanz in Iran. Screenshot YouTube


Uit een woensdag bekendgemaakte peiling door het Israel Democracy Institute blijkt dat een ruime meerderheid van het Israëlische publiek een aanval op de nucleaire installaties van Iran zou steunen, ook als die zonder steun van Amerika zou worden uitgevoerd.


Op de vraag “In hoeverre vormt Iran volgens u nu een existentieel gevaar voor Israël?" Antwoorde een zekere meerderheid van 54% dat zij van mening zijn dat Iran een existentieel gevaar voor Israël is, ongeveer een kwart beschouwt het als een middelgroot gevaar en slechts een minderheid van 13% beschouwt het als een klein gevaar.


In totaal was 51% van de Israëli's het ermee eens dat Israël Iran zou kunnen aanvallen, zelfs zonder een "groen licht" van Washington te krijgen, en slechts minder dan een derde (31%) zou een dergelijke actie niet steunen zonder Amerikaanse goedkeuring, zo blijkt uit de peiling.


Op beide vragen was er een grote kloof tussen de meningen van Joodse en Arabische geïnterviewden.


In hoeverre vormt Iran volgens u nu een existentieel gevaar voor Israël?


Via het Israel Democratic Institute


Terwijl een grote meerderheid (62%) van de Joodse Israëli's denkt dat Iran een existentieel gevaar vormt, was slechts een minderheid (19%) van de Arabische Israëli's het daarmee eens.


En hoewel een duidelijke meerderheid van de Joodse Israëli's (58%) het ermee eens was dat Amerikaanse toestemming om aan te vallen niet nodig is, was slechts 18% van de Arabische Israëli's het daarmee eens.


De verschillen tussen de politieke kampen zijn erg groot: aan de rechterkant was de meerderheid het erover eens dat Israël Iran zou moeten aanvallen, zelfs zonder Amerikaanse instemming, in het centrum dacht ongeveer de helft van wel, terwijl aan de linkerkant slechts een klein beetje meer dan een derde nam die positie in.
116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page