top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meisje,7, uit Jordanië behandelt in Rambam ziekenhuis Haifa


Amal herstelt in Rambam met professor Eidelman (L) en haar vader. Foto Rambam HCC


Soms kunnen de gezondheidsbehoeften van een persoon niet in hun eigen land worden aangepakt. In deze gevallen wordt hulp van specialisten elders gezocht. Amal*, een zevenjarig meisje uit Amman in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, werd behandeld op de Rambam Health Care Campus (Rambam) in Haifa, Israël, voor een aangeboren orthopedische afwijking.


Amal, een lief zevenjarig meisje, werd geboren met een aangeboren afwijking – een ontwrichte heup. Na verloop van tijd had ze door de misvorming ernstig mank gelopen en was haar ene been duidelijk korter dan het andere. Zelfs na meerdere operaties had Amal constant pijn die elk aspect van haar leven beïnvloedde. Haar moeder gaf echter niet op en stelde alles in het werk om elders een oplossing te vinden – iets of iemand die de kwaliteit van leven van Amal zou kunnen verbeteren.


Amal's röntgenfoto voorafgaand aan de operatie (L) en nadat de platen en schroeven waren geïmplanteerd. Foto Rambam HCC


Ongeveer een jaar geleden kreeg professor Mark Eidelman, directeur van de Pediatric Orthopaedics Unit in het Ruth Rappaport Children's Hospital in Rambam, een telefoontje van een Amerikaanse collega. Hij herinnert zich: "Mijn collega vroeg of hij een geval van een zevenjarig meisje, een Jordaans staatsburger, met een aangeboren heupdislocatie naar mij kon verwijzen." Eidelman legt verder uit: “De kosten van de operatie in de VS zijn hoog, en om kosten te besparen stelde mijn collega voor om de operatie van Amal dichtbij, in Israël, uit te voeren. Na verschillende mislukte operaties in het verleden had ze het nog steeds moeilijk en werd haar toestand steeds ingewikkelder.” Eidelman was niet verontrust door de complexiteit van de situatie en stemde ermee in haar zaak aan te nemen.


Het kostte vele maanden om de aankomst van Amal in Israël en haar operatie in Rambam te regelen. Eindelijk, een paar dagen geleden, voerden professor Eidelman en zijn multidisciplinaire team de complexe procedure uit om haar dijbeen te verlengen. "De operatie van Amal was een uitdaging, maar we waren succesvol en het liep goed af", voegt Eidelman toe. “We hebben haar dijbeen gerepareerd met een plaat, schroeven en een implantaat. Na de operatie merkten we meteen een verbetering in haar toestand. Ze kan nu weer lopen, heeft minder pijn en kan genieten van haar leven.


Professor Eidelman (midden) en zijn team tijdens de operatie. Foto Rambam HCC


Amal is kalm en haar ouders zijn opgetogen. Na te zijn ontslagen, keerde het gezin terug naar Jordanië, en over zes weken zal Amal terugkeren naar Israël voor een vervolgbezoek in Rambam. Ik ben erg optimistisch.”


De afdeling Pediatrische Orthopedie van het Ruth Rappaport Kinderziekenhuis in Rambam is het enige centrum in Noord-Israël dat aandoeningen van het bewegingsapparaat bij kinderen behandelt. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in skelettrauma's, misvormingen, verlenging van ledematen, klompvoeten en vroege opsporing en behandeling van aangeboren ontwrichte heupen.

*Naam gewijzigd om haar identiteit te beschermen.

1.350 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page