top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met de fiets Israël ontdekken


Negev woestijn. Foto Alon Ron


Israël is klein genoeg om al fietsend te ontdekken en is daarom geschikt voor een fietsvakantie. Maar welke fietspaden in Israël bieden de leukste routes?


Ben Shemen


Foto Yoav Lavi


Het Ben Shemen bos, in het midden van Israël, is vol met pittoreske wegen en paden en is het hele jaar door geschikt. Wel is het in de zomer aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan. Het bos heeft drie verschillende fietspaden, Herzl, Anaba en Hadid genaamd.


Fietspad Herzl is geschikt voor alle fietsniveaus, is ongeveer 10,5 km lang en begint bij bij Mitzpe Modiin. Het fietspad is blauw gemarkeerd. Wie deze route neemt kan onderweg genieten van onder andere open velden vol met pijnbomen en eucalyptusbomen.


Fietspad Anaba heeft een medium moeilijkheidsgraad. De route is rood gemarkeerd en beslaat zo’n 24 kilometer. De route begint midden in het bos en neemt je mee naar spectaculaire uitzichten.


Fietspad Hadid is ook geschikt voor de meer gevorderder fietser, hoewel het pad slechts 11 km lang is. Het pad, groen gemarkeerd, sluit aan op de twee andere paden en bevat vele steile wegen, gevolgd door lange afdalingen.


Ahihud


Foto Itamar Grinberg


Een 21 km lange fietsroute in het noorden van Israël waarbij men mooi uitzicht heeft op Boven-Galilea en Beneden Galilea. Daarnaast biedt deze route ook leuke uitzichten op Nahal Hilazon vallei en Mount Gamel. Aangezien Ahihud steile stukken en lange afdalingen bevat, is dit fietspad meer geschikt voor de wat gevorderde fietser. Aan het einde van de rit kan men nog even genieten van een picknick in de natuur.


Be’eri


Foto Alon Ron


In Be’eri, in het zuiden van Israël, treft men geen stenen en rotsen aan en in de winter- en voorjaarsmaanden is het gebied zelfs bedekt met rode anemonen. Men vindt hier drie fietsroutes die met elkaar gecombineerd kunnen worden. De paden zijn het hele jaar door geschikt.


De oranje route is 9 km lang en leidt men door groene velden. De route begint neerwaarts richting de Gerar rivier.


De blauwe route heeft een matige moeilijkheidsgraad, terwijl deze route ook maar 9 km lang is. De route loopt parallel aan een landbouwweg richting een uitzicht op de zwavelmijnen. Verder fietst men door een dennenbos, langs de overblijfselen van een boomgaard en een kibboets, door eucalyptusbossen en, afhankelijk van het seizoen, langs velden vol anemonen.


De rode route is geschikt voor de ervaren fietser. Deze route heeft een hoge moeilijkheidsgraad, beslaat 23 km en komt langs technisch lastige gedeeltes en hindernissen in het bos. Men kan een extra route van 5km toevoegen aan het noordelijke rondje.


Timna Park


Foto Alon Ron


In het hart van de zuidelijke Arava vallei ligt Timna Park, waar archeologische overblijfselen, unieke geografie, uitgestrekte landschappen en een diversiteit aan dieren en wandelpaden bij elkaar komen. Hier zijn er ongeveer 60 km aan fietspaden in drie fietsroutes. De paden zijn vanaf oktober tot april geschikt, maar zelfs in deze periode is het van belang om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. De routes bestaan uit verschillende terreinen, scherpe bochten, steile beklimmingen en vele hoogtewisselingen. Onderweg komt men rotstekeningen, de Sphinx, het meer, Salomonszuilen en vele spectaculaire uitzichtpunten tegen.104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page