top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met deze simulatie maken Israëlische steden de straten veiliger bij een aardbeving


Foto IDF-woordvoerder


Hoe kan een lokale overheid in Israël zich voorbereiden op een situatie die niet ver van de werkelijkheid afstaat - een krachtige aardbeving? Maak kennis met de Home Front Command-simulatie die gemeenten helpt te begrijpen wat hun sterke punten zijn - en ontdek precies wat ze moeten verbeteren voor het moment van de waarheid.


Het is 08:12, een aardbeving met een kracht van 7,5 treft Israël. Net als op andere plaatsen in het land zijn de straten in de stad Rehovot geblokkeerd, en zijn tientallen doden, en naar schatting zijn er nog eens 350 vermisten en meer dan 1.000 mensen dakloos.


Dit is het scenario waarmee de gemeente Rehovot werd geconfronteerd tijdens een oefening die vorige week werd gehouden op het hoofdkwartier van het Home Front Command in Ramla, al was het maar met één doel: leren en onderwijzen hoe het snelst te handelen in een vergelijkbare situatie, en om Red levens.


"We begrijpen dat in de beginfase na een aardbeving de autoriteiten het alleen zullen moeten doen", legt kolonel Amir Ben David, commandant van het National College for Israeli Resilience van het Home Front Command, uit. "Dit is zodat de hogere echelons kunnen in de kortst mogelijke tijd de juiste beslissingen nemen."

Afgelopen maandag, direct na de verwoestende aardbeving in Turkije, kwamen alle medewerkers van de gemeente Rehovot naar de simulator die zo'n drie jaar geleden werd gelanceerd. Het Home Front Command had al een oefening op maat voor hen gebouwd, die op hoog niveau de zwakke punten simuleert waarmee ze in realtime te maken zullen krijgen: de schadegebieden, de verzamelplaatsen voor burgers, de callcenters voor vrijwilligers, de overdracht van water tot geblokkeerde reddingstroepen, en meer.


De simulator is een groot gebouw van twee verdiepingen dat kantoren van een gemeente simuleert. Op de eerste verdieping is er een grote ruimte waar alle beoefenaars en commandanten kunnen samenkomen. Op de tweede verdieping zijn er verschillende kantoren, elk toegewezen aan een ander complex, bijvoorbeeld - een beveiligingscomplex, dat verantwoordelijk is voor de noodmagazijnen, de reddingseenheid, de veiligheidspatrouille, de stedelijke handhavingseenheid en meer.


IDF-woordvoerder


In de simulatorruimten zijn er verschillende speciale systemen van het Thuisfrontcommando die het opleidingsniveau verhogen, waaronder het Shoal-systeem (controle en controle in het nationale thuisfront) dat veel gegevens verzamelt, en een gesimuleerd nieuwssysteem bevat kaarten en foto's van de stad.


Toen de gemeentewerkers ter plaatse kwamen, kregen ze het scenario mee: naast tientallen doden en honderden vermisten zijn er ook meldingen van dakloze ouderen en kinderen die hun ouders niet kunnen vinden. Daarnaast liggen vier scholen plat, ligt de communicatie uit, is er een groot tekort aan het gemeentelijk meldpunt en de welzijnszorg.


Onmiddellijk, wanneer ze in samenstellingen zijn verdeeld, beginnen de teams parallel te werken en oefenen ze precies zoals ze nodig hebben in een noodsituatie.


Zo oefende het team dat zich op de onderwijsinstellingen richtte op het verdelen van rollen over de veelheid aan taken - gewonden ter plaatse behandelen, contact opnemen met de reddingseenheden en een zoektocht naar vermiste personen starten, de bange kinderen kalmeren en de bezorgde ouders op de hoogte brengen. Dit alles gebeurt tegelijk met het leggen van contacten met parallelle vergaderingen, zoals een bevolkingsvergadering, die verantwoordelijk is voor welzijn, vrijwilligers, gezondheid en sanitair.


Het unieke van de simulator is dat alles wordt gedocumenteerd en vastgelegd. Na de oefening kunnen de mensen van het district en de overheid begrijpen wat hun sterke punten zijn en ontdekken wat ze moeten verbeteren.


Rehovot is slechts een van de vele steden die onlangs deze praktijk hebben doorlopen, als onderdeel van een trainingsreeks voor gemeenten aan het National College for Israeli Resilience van het Home Front Command, voor een verscheidenheid aan scenario's: van een aardbeving tot het laten vallen van raketten. Tot nu toe hebben tientallen autoriteiten uit het hele land de simulator bezocht en het komende jaar zijn ze van plan om het aantal trainingssessies hier ter voorbereiding op een aardbeving uit te breiden en de besluitvormers op de best mogelijke manier op te leiden.


"We begrijpen dat we dicht bij een zware aardbeving kunnen staan. Wij, als frontliniecommando, moeten alle besluitvormers voorbereiden op uitdagingen in verschillende dimensies", concludeert kolonel Ben David, "Zo'n simulatie verandert het beeld en maakt de opleidingsautoriteit aanzienlijk voorbereid op een noodsituatie.101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page