top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten is bezorgd over ultrarechtse Israëlische regering


Sheikh Abdullah bin Zayed. Screenshit YouTube


De minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten, Sheikh Abdullah bin Zayed (ABZ) sprak tijdens een recente reis naar Israël zijn bezorgdheid uit tegen oppositieleider Benjamin Netanyahu over de mogelijkheid dat ultrarechtse extremisten worden opgenomen in een nieuwe regering als hij de komende verkiezingen wint, zo vertelden drie bronnen over de bijeenkomst Barak Ravid van Axios.


Waarom het ertoe doet: Netanyahu's relatie met ABZ dateert van 2012. Acht jaar later tekenden ze een vredesverdrag tussen de twee landen. Het wordt gezien als Netanyahu's grootste politieke prestatie als premier. Netanyahu zal de steun nodig hebben van de leider van de Joodse Machtspartij van Itamar Ben Gvir en zijn politieke partner, Bezalel Smotrich, om een ​​regering te vormen als het rechtse blok van Netanyahu een meerderheid van 61 zetels in de Knesset haalt.


In een dergelijk scenario wordt verwacht dat beide joodse supremacisten ministers en leden van het veiligheidskabinet worden.


Tijdens zijn bezoek aan Israël vorige maand ontmoette ABZ Netanyahu en sprak meer dan twee uur met hem, volgens de bronnen die over de ontmoeting werden geïnformeerd. Een van de belangrijkste discussiepunten waren de aanstaande verkiezingen.


De minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten vertelde Netanyahu dat hij bezorgd was over politici met radicaal-rechtse extremistische opvattingen en dat retoriek zou kunnen worden opgenomen in een nieuwe Israëlische regering, aldus de bronnen.


Een van de bronnen zei dat het erop leek dat ABZ specifiek naar Ben Gvir verwees. Netanyahu luisterde naar de zorgen van ABZ, maar reageerde niet, aldus de bron.

Een andere bron die over de bijeenkomst werd geïnformeerd, zei dat de boodschap van ABZ leek aan te geven dat de opname van radicaal-rechtse elementen in de regering de bilaterale relatie zou kunnen beïnvloeden.


Een Emirati functionaris vertelde aan Ravid dat ze geen commentaar geven op privégesprekken en benadrukte dat de VAE het Israëlische binnenlandse politieke proces respecteert en er niet bij betrokken raakt.


De functionaris zei dat de relatie van de VAE met Israël voor de lange termijn en strategisch is en dat het land goede betrekkingen wil hebben met het Israëlische volk als geheel.

Het kantoor van Netanyahu weigerde commentaar te geven.


Ben Gvir en Smotrich voeren de lijst van "religieus zionisme" aan, die volgens de laatste peilingen naar verwachting 13-14 Knesset zetels zal winnen bij de verkiezingen. De lijst zou de op twee na grootste partij in het Israëlische parlement worden.


Het zou ook een ongekende machtsstijging van extreemrechts markeren en een dramatische invloed op de regering kunnen hebben als Netanyahu wint.


Smotrich, die een geschiedenis heeft in het maken van racistische opmerkingen over Arabische burgers van Israël, heeft onlangs aangekondigd dat hij minister van Defensie wil worden, een rol die ook toezicht houdt op het Israëlische beleid op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Ben Gvir, die in 2007 werd veroordeeld voor het steunen van een terreurorganisatie en het aanzetten tot racisme, zei dat hij minister van binnenlandse veiligheid wil worden, een functie die hem ook de leiding zou geven over het Israëlische beleid rond de heilige plaatsen van Jeruzalem, waaronder de al- Aqsa Moskee compound.


Het feit dat Netanyahu afhankelijk is van Ben Gvir en Smotrich om een ​​coalitie te vormen en wetten aan te nemen die zijn corruptieproces kunnen stoppen, geeft de twee radicaal-rechtse politici veel invloed.


Maar velen binnen en buiten Israël, waaronder Amerikaanse politici en de regering-Biden, hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van hun opname in een toekomstige Netanyahu-regering.94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page