top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de eerste Israëlische minister die de VAE gaat bezoeken


Yair Lapid (R) met zijn voorganger Ashkenazi (L). Foto GPO


Minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, heeft op maandag aangekondigd dat hij van 29 tot 30 juni de Verenigde Arabische Emiraten gaat bezoeken, en wordt daarmee de eerste Israëlische minister ooit die een dergelijk officieel bezoek na ondertekening van de Abraham Akkoorden vorig jaar augustus, gaat afleggen.


Tijdens zijn bezoek zal Lapid de nieuwe Israëlische ambassade in Abu Dhabi en een consulaat in Dubai inwijden.


Voormalig premier Benjamin Netanyahu plande vier bezoeken aan de VAE , maar die hebben nooit plaatsgevonden.. Zijn laatste poging in maart, net voor de vierde verkiezingen van Israël in twee jaar, ging niet door nadat Jordanië zijn vliegroute niet op tijd voor het bezoek had goedgekeurd.


Netanyahu stond ook niet toe ​​dat andere ministers eerder naar de Golf zouden reizen dan hij, zodat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en de minister van Toerisme Orit Farkash-Hacohen, nu minister van Wetenschap en Technologie, hun al geplande reizen moesten annuleren.


Lapid zal volgende week dinsdag en woensdag de gast zijn van de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed in Abu Dhabi


Na een telefoontje vorige week met Bin Zayed, zei Lapid dat hij ernaar uitkeek "met hem samen te werken om voort te bouwen op de warme en unieke betrekkingen tussen onze twee landen ten behoeve van onze volkeren en het hele Midden-Oosten."

Yair Lapid werkt aan het herstel van de status en invloed van het ministerie van Buitenlandse Zaken na jaren van onder-financiering tijdens Netanyahu's ambtstermijn.


"De afgelopen jaren heeft Israël zijn buitenlandse dienst en de internationale arena schandelijk verwaarloosd," vertelde Lapid begin deze week aan het personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken".


Afgelopen zondag keurde de regering Bennett de benoeming van 36 nieuwe ambassadeurs en consuls goed, een zaak die al ruim een halfjaar om politieke redenen door Netanyahu was tegengehouden.40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page