top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gantz tegen EU-ambassadeurs: "geen wapens naar Oekraïne"


Foto Ariel Hermoni / MOD


Minister van Defensie Benny Gantz heeft vandaag, woensdag, een ontmoeting gehad met de ambassadeurs van de EU-lidstaten in Israël, op uitnodiging van de EU-ambassadeur in Israël, Dimiter Tzantchev.


Het belangrijkste punt van wat minister Gantz de EU-ambassadeurs had te vertellen was "Ons beleid ten aanzien van Oekraïne zal niet veranderen - we zullen het Westen blijven steunen en bijstaan, we zullen echter geen wapensystemen leveren, omdat we niet het risico willen lopen dat deze in handen van Iran vallen. We hebben de Oekraïners gevraagd om te delen informatie over hun behoeften, en aangeboden om te helpen bij het ontwikkelen van een levensreddend systeem voor vroegtijdige waarschuwing."


Verder zei Gantz: "Israël steunt en staat volledig achter Oekraïne, de NAVO en het Westen - dit is iets dat we in het verleden hebben gezegd en vandaag herhalen. Israël heeft een beleid om Oekraïne te steunen via humanitaire hulp en de levering van levensreddende defensieve uitrusting. Ik ben van plan om een aanvullend pakket beoordelen en goedkeuren, zoals we in het verleden hebben geleverd. Dit gezegd zijnde, zou ik willen benadrukken dat Israël geen wapensystemen aan Oekraïne zal leveren vanwege een verscheidenheid aan operationele overwegingen. We zullen Oekraïne blijven steunen binnen onze beperkingen, zoals we in het verleden hebben gedaan.


We hebben de Oekraïners een verzoek gestuurd om informatie te delen over hun behoefte aan luchtverdedigingswaarschuwingen. Zodra we deze informatie hebben, kunnen we helpen bij de ontwikkeling van een levensreddend systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor burgers."


Wat betreft Iran zei Gantz: "We volgen de betrokkenheid van Iran bij de oorlog in Oekraïne. We zien dat Iran UAV's levert en in de nabije toekomst mogelijk ook aanvullende geavanceerde systemen. De Iraniërs liegen methodisch over het verkopen van deze apparatuur.


Dit soort Iraanse betrokkenheid vindt ook plaats in Irak, Syrië, Libanon, Jemen en andere plaatsen en dit gaat door.


Natuurlijk liegt Iran ook over het nucleaire programma. Ze zetten hun activiteiten voort op het gebied van verrijking, ontwikkeling en het bouwen van beschermde gebieden voor hun nucleaire capaciteiten. We moeten de internationale samenwerking vergroten, een inlichtingencoalitie opbouwen en een geloofwaardige militaire dreiging creëren.


Tegelijkertijd zal Israël doorgaan met het ontwikkelen en onderhouden van zijn capaciteiten."


Over Judea en Samaria zei Gantz tegen de EU-ambassadeurs: "De belangrijkste [terreur]-problemen spelen zich af in het noorden van Samaria, met name Nablus. We kunnen dit niet laten voortduren. Als het niet stopt, zal ik onze offensieve activiteiten in het gebied waar nodig opvoeren."


De briefing werd bijgewoond door de directeur van het Beleid en POL-MIL Bureau Dror Shalom en de militair secretaris Brig. Gen. Yaki Dolf.


114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page