top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Yoav Gallant in München: "Iran is bezig wapens aan 50 landen te verkopen"


Foto Ariel Hermoni / MoD)


Minister van Defensie Yoav Gallant heeft vandaag opmerkingen gemaakt op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München en nam deel aan een panel georganiseerd door het Abraham Accords Institute en de Conferentie van Europese Rabbijnen. Minister Gallant werd vergezeld door de Emirati minister van Klimaatverandering en Milieu, en de Bahreinse staatssecretaris voor Politieke Zaken.

Hier zijn een aantal belangrijke fragmenten uit de opmerkingen van de minister:

“Iran is niet langer een 'lokale leverancier' die volmachten bedient in het Midden-Oosten. Het is een 'multinationale onderneming', een wereldwijde exporteur van geavanceerde wapens. Van Wit-Rusland in Oost-Europa tot Venezuela in Zuid-Amerika – we hebben Iran UAV's zien leveren met een bereik tot 1.000 kilometer. Sterker nog, Iran voert momenteel besprekingen om geavanceerde wapens, waaronder UAV's en PGM's, te verkopen aan niet minder dan 50 verschillende landen."

Minister Gallant riep de internationale gemeenschap op om concrete stappen te ondernemen om de proliferatie van geavanceerde wapens te stoppen: “Dit alles gebeurt terwijl het raketembargo tegen Iran nog van kracht is – een embargo dat dit jaar afloopt. De tijd dringt, terwijl een kwaadaardig regime wapens verhandelt. De internationale gemeenschap moet een effectief alternatief creëren voor het stervende embargo – een praktisch mechanisme van afschrikking en consequenties.”

Met betrekking tot de Iraanse nucleaire dreiging zei minister Gallant: "Als we het hebben over het voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt, moeten we alle mogelijke middelen – ik herhaal, alle mogelijke middelen op tafel houden.”

Minister Gallant wees ook op het belang van de Abraham-akkoorden: “Er zijn meer dan 2 jaar verstreken sinds we de historische Abraham-akkoorden ondertekenden. We zien allemaal hun impact: het bouwen van een nieuwe regionale architectuur.”

“Dit is geen verhaal. Het is de realiteit op de grond. Het werkt samen in zoek- en reddingsacties na de aardbeving in Turkije. Het zijn Israël, Jordanië en de VAE die watervoorraden veiligstellen.

Het zijn meer dan 100 defensiebijeenkomsten in slechts één jaar tussen Israël en haar regionale partners. En dit is nog maar het begin.”

201 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page