israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Minister van Financiën Liberman komt met plan waardoor ultraorthodoxe mannen kunnen gaan werken


Minister Liberman. Screenshot YouTube


Minister van Financiën Avigdor Liberman is van plan het aantal uren dat ultraorthodoxe mannen aan studie besteden om in aanmerking te komen voor staatstoelagen te halveren, waardoor ze tijd krijgen om aan het werk te gaan.


"Het idee was om "positieve prikkels" te geven om meer ultraorthodoxe mannen en Arabische vrouwen aan te moedigen een baan te vinden", zei Liberman volgens de Times of Israël.


Veel ultraorthodoxe mannen leren fulltime in yeshiva's, of kollel's voor oudere getrouwde mannen, waar ze joodse religieuze teksten bestuderen. Degenen in de kollels's kunnen staatstoelagen ontvangen, maar zijn dan wel verplicht om ten minste 40 uur per week aan studie te besteden.


Liberman zei dat hij van plan is het aantal wekelijkse uren te verminderen tot 20 uur zonder de toelagen die de mannen ontvangen te verminderen, "want dan kunnen ze aanhet werk" aldus Liberman.


"We zijn van plan de taart groter te maken, de kloven in de Israëlische samenleving te verkleinen en de middenklasse te versterken", zei Liberman, een voorvechter van seculiere rechten. Zijn opvattingen hebben hem doen botsen met ultraorthodoxe wetgevers die liever een fragiele status-quo tussen religie en staat behouden.
90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws