israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Financiën Liberman stopt met subsidies voor kinderopvang voor yeshiva studenten


Minister van Financiën Avigdor Liberman. Foto Gov.il


Tot grote woede van de ultraorthodoxe politici heeft minister van Financiën en leider van Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, woensdag de subsidies voor kinderopvang ingetrokken van vaders die fulltime in yeshiva studeren. Die worden nu gedwongen om een deeltijdbaan te zoeken.


Om voor dergelijke subsidies in aanmerking te komen, moeten vaders minimaal 24 uur per week werken of studeren in een niet-religieuze onderwijsinstelling, iets wat een voltijdse yesjiva-studie in de weg zou staan, meldt The Jerusalem Post.


De leider van United Torah Judaism Moshe Gafni noemde Lieberman "een slechte man" vanwege deze beleidsverandering, terwijl Shas-voorzitter Arye Deri de beslissing beschreef als "destructief en slecht".


Liberman zei echter dat de veranderingen bedoeld waren om prioriteit te geven aan “degenen die werken en belasting betalen”.


Het ministerie verstrekt al lang kinderopvangsubsidies voor jonge kinderen van vrouwen die studeren aan instellingen voor hoger onderwijs of die een baan hebben, om hen aan te moedigen om aan het werk te gaan.


De subsidies waren echter niet afhankelijk van het hebben van een baan, of het gebrek daaraan, van de echtgenoten van dergelijke vrouwen, wat betekent dat gezinnen waarin de vader een voltijdse yeshiva-student was, ook de subsidie ​​konden krijgen.


De subsidies bedragen 900 shekel tot 1.300 shekel (€ 230 - € 330) per kind, en in totaal profiteren elk jaar ongeveer 130.000 gezinnen van de subsidies, waarbij het ministerie van Arbeid, Sociale Zaken en Sociale Zaken ongeveer 1,2 miljard shekel aan deze uitkeringen besteedt, ongeveer een derde daarvan ging naar ultraorthodoxe families.


Liberman heeft echter betoogd dat de subsidies oorspronkelijk bedoeld waren om zowel vrouwen als mannen aan te moedigen deel te nemen aan het arbeidsproces, niet om fulltime yeshiva-studies door mannen te subsidiëren.


Begin 2020 had ongeveer 53% van de ultraorthodoxe mannen een baan, vergeleken met ruim 85% van de niet-ultraorthodoxe mannen.


De subsidies vormen een aanzienlijk deel van het gezinsinkomen van een ultraorthodox gezin, en het opzeggen ervan zal voor dergelijke gezinnen onmiddellijke financiële problemen veroorzaken.


Liberman hoopt dat de intrekking van deze subsidies ultraorthodoxe mannen ertoe zal aanzetten werk te vinden.


De wijzigingen gaan aan het begin van het komende schooljaar in.


"Deze beslissing is een belangrijke stap die de prioriteiten van de staat zal veranderen en degenen die werken en belasting betalen bovenaan die prioriteiten zal plaatsen", zei Liberman.


"Het huidige mechanisme van subsidies schaadt werkende ouders en geeft de voorkeur aan degenen die niet werken, en daarom is verandering nodig", vervolgde hij en zei dat hij "stappen zou blijven zetten om belemmeringen voor integratie in de beroepsbevolking weg te nemen."


Gafni zei dat het besluit van Liberman "grote financiële schade" zou veroorzaken aan ultraorthodoxe families," en bekritiseerde premier Naftali Bennett die de gemeenschap beloofde dat het "niet zou worden geschaad" door zijn regering.


Deri zei: “De eerste beslissing van de minister van Financiën is om de ultraorthodoxen te schaden. Lieberman, nam een destructieve en slechte stap, en besloot families met grote aantallen kinderen schade toe te brengen, alleen maar omdat ze haredi zijn. Bennett en Saar, die beloven voor de ultraorthodoxen te zorgen, hebben een regering van haat opgericht die de vlag heeft geheven van het schaden van de Torah-wereld.”115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws