israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mobileye start in 2022 met proef zelfrijdende taxis in Tel Aviv en München


Mobileye/Sixt zelfrijdende taxi in Tel Aviv. Foto via Mobileye/Intel.


Het in Jeruzalem gevestigde Mobileye, een Intel-bedrijf, heeft de zelfrijdende taxi voor 6-passagiers onthuld, die vanaf 2022 in Tel Aviv en München chauffeurloze taxi diensten zal gaan aanbieden, een en ander is afhankelijk van de te verwachtte goedkeuring.


Het road-ready elektrisch autonome voertuig (AV) is uitgerust met het Mobileye Drive™ zelfrijdende systeem met "8 EyeQ™5 SoC's in de AVKIT58", en zal opereren onder de dienstnaam MoovitAV.


Hieronder een video waarin een voertuig zonder bestuurder door de straten van Tel Aviv-Jaffa manoeuvreert terwijl het stopt voor wachtende passagiers die de rit hadden besteld.

Professor Amnon Shashua, CEO van Mobileye, zei tijdens een persconferentie : “Mobileye is gepassioneerd om autonome voertuigen naar consumenten te brengen. De nieuwe Mobileye AV, toegankelijk via de MoovitAV-service, is een belangrijke mijlpaal op weg naar een wereld zonder bestuurder.”


Mobileye zal eigenaar zijn van het wagenpark - dat het "robotaxis" noemt - aangedreven door het volledig geïntegreerde zelfrijdende systeem van het bedrijf, Mobileye Drive genaamd, en speciaal ontwikkeld voor commerciële, zelfrijdende ritdiensten. Sixt zal de vloot zowel in Israël als in Duitsland onderhouden en exploiteren.


Rijders hebben toegang tot de dienst via de app die is ontwikkeld door Moovit, het Israëlische bedrijf voor slimme vervoersdata dat Intel vorig jaar kocht voor ongeveer $ 900 miljoen, evenals de Sixt-app, die ride-hailing, autoverhuur, autodelen en andere soorten vervoer mogelijk maakt.


De Moblieye/Sixt taxi in Tel Aviv. Foto Mobileye/Intel.


De voertuigen zijn voorzien van Moovit en Sixt stickers, zodat klanten gemakkelijk "het onderscheid kunnen maken tussen traditionele ride-hailing en de autonome vlootvoertuigen", aldus de aankondiging.


De voertuigen in de Mobileye/Sixt taxivloot zijn oranje NIO SE8s auto's, een elektrische zevenzits SUV gemaakt door Chinese elektrisch voertuig (EV) fabrikant NIO, waarmee het bedrijf tekende een samenwerkingsovereenkomst in 2019.


Volgens de deal, produceert NIO het Mobileye Aandrijving systeem voor en integreert het zijn Level 4 Autonomous Vehicle-technologie in zijn EV's voor consumentenmarkten en voor zelfrijdende taxidiensten. Niveau 4 biedt hoge automatisering zonder menselijke tussenkomst in beperkte gebieden (ook bekend als geofencing), maar mensen kunnen indien nodig nog steeds handmatig ingrijpen.


Hetzelfde Mobileye Drive-zelfrijdende systeem dat wordt gebruikt in de AV van Mobileye kan worden gebruikt in verschillende voertuigtypen voor het verplaatsen van goederen en mensen, waardoor het misschien wel de meest veelzijdige zelfrijdende oplossing is die momenteel beschikbaar is.


Zo is Mobileye van plan om samen te werken met Schaeffler om een ​​zelfrijdend chassis te bouwen dat kan worden gebruikt bij het bouwen van autonome shuttles. Mobileye kondigde eerder ook een overeenkomst aan met Udelv om Mobileye Drive te leveren voor de autonome Udelv Transporter voor de levering van goederen op de laatste kilometer. Eerder werd ook een overeenkomst aangekondigd met Transdev en Lohr voor de productie en inzet van autonome shuttles in Frankrijk en Duitsland.


De Mobileye-Sixt-samenwerking is de eerste bekende commerciële robotaxi-service tussen een technische leverancier en een aanbieder van mobiliteitsdiensten, zeiden de bedrijven, met plannen om "later dit decennium chauffeurloze ride-sharing-diensten in Duitsland en andere Europese landen op te schalen."
41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws