top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Moet je je kinderen vaccineren? Deze Israëlische expert zegt van wel en legt uit waarom


Premier Benett met zijn 9-jarige zoon David. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)


Israël is een van de eerste landen die aanbeveelt jonge kinderen te vaccineren tegen het Covid-19-virus. Een kinderarts in de adviescommissie legt uit waarom.


Het Vaccinatieadviescomité van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid stemde met een overweldigende meerderheid – 73 van de 75 leden – om de vaccinatie van vijf- tot elfjarigen tegen Covid-19 aan te bevelen.


Israëlische HMO-klinieken begonnen op 22 november met het aanbieden van de injecties, na de aankomst van kind specifieke doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin in het weekend ervoor.


"De reden voor het vaccineren van kinderen die in al onze discussies wordt genoemd, is hun eigen gezondheid, niets anders", zei commissielid Dr. David Greenberg op een recente persconferentie, waarmee hij het idee tot rust bracht dat de primaire overweging is om volwassenen te beschermen.


Greenberg is hoofd van de afdeling Pediatrische Infectieziekten van het Soroka Universitair Medisch Centrum in Beersheva, hoogleraar kindergeneeskunde en infectieziekten aan de medische faculteit van Ben-Gurion University en lid van de Israel National Vaccine and Infectious Disease Advisory Board.


“De vaccinatiegraad in Israël is erg hoog, maar de epidemiologie laat zien dat 55 tot 60 procent van alle bevestigde gevallen in de laatste golf bij kinderen onder de 19 en vooral onder de 11 jaar waren. Dit omvat veel ziekenhuisopnames en complicaties, "zei Greenberg.


Hoewel Covid-19 meestal milde symptomen veroorzaakt bij kinderen, voegde hij eraan toe: "Veel kinderen raken besmet, dus zelfs als 1% ernstig ziek wordt, zijn het veel kinderen."


Long Covid


Bovendien blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid dat tot 47% van de herstelde kinderen last heeft van " lange Covid- effecten", zoals concentratieverlies, slaapstoornissen en spierpijn.


“In onze polikliniek behandelen we veel herstelde kinderen die een milde vorm hadden. We hadden zelfs asymptomatische kinderen die [later] op de intensive care belandden”, zei Greenberg tegen ISRAEL21C.


Een wiskundig model dat aan de commissie werd gepresenteerd voorspelde dat als Israël in juli 2021 was begonnen met het vaccineren van vijf- tot elfjarigen, ongeveer 100.000 gevallen van Covid-19 hadden kunnen worden voorkomen, evenals 13% van de Covid-gerelateerde sterfgevallen, zei Greenberg. , "maar dit was niet de reden waarom we besloten het aan te bevelen."


“Als vaccinoloog geloof ik dat voorkomen beter is dan genezen. We willen niet dat iemand besmet raakt en vervolgens medicijnen krijgt. Deze ziekte veroorzaakt de dood en complicaties op de lange termijn”, zegt Greenberg.


Zullen ouders aarzelen?


De discussies van de commissie werden geleid door beschikbare gegevens over het vaccin, uiteengezet in een document dat is gepubliceerd door de Israëlische Vereniging voor Pediatrische Infectieziekten, voegde hij eraan toe.


Pediatrische infectieziekte-expert Dr. David Greenberg. Foto met dank aan Soroka Universitair Medisch Centrum via ISRAEL21C


"We geloven echt in het vaccin en de werkzaamheid en veiligheid ervan vanwege de in Israël verzamelde gegevens", zei hij.


Hij verwees naar andere gegevens die Israël heeft verzameld over gevaccineerde 12- tot 17-jarigen, evenals Pfizer-gegevens die wijzen op een werkzaamheid van 91% bij ziektepreventie bij vijf- tot 11-jarigen, wat ertoe leidde dat de Verenigde Staten het vaccin goedkeurden voor gebruik in noodgevallen in deze leeftijdsgroep eind oktober.

In de Pfizer-studie werd niet gekeken naar vaccingerelateerde myocarditis, een kortdurende en ongewone bijwerking die vaker wordt gezien in de leeftijd van 16-19 dan in de leeftijd van 12-15, zei Greenberg.


Maar omdat de dosering voor de leeftijd van vijf tot elf jaar een derde is van de dosis voor volwassenen, is de Israëlische commissie van mening dat "er minder bijwerkingen zullen optreden en het zelfs veiliger zal zijn voor deze jonge groep."


Greenberg erkende dat veel ouders misschien willen wachten op vervolgonderzoeken over hoe jongere kinderen reageren op de inenting.


“Ik denk dat 50 tot 60 procent van de ouders hun kinderen in de komende maand of zo zal vaccineren, en meer zullen het doen als er wat gegevens zijn. We zullen alle gegevens verzamelen en zo snel mogelijk publiceren', zei hij.


“We dwingen niemand om zich te laten vaccineren; we bevelen het luid en duidelijk aan. We zijn bereid om ouders de beslissing te laten nemen en we zullen hen daarbij helpen door zoveel mogelijk informatie te verstrekken.”


Het ministerie van Volksgezondheid is van plan om contact op te nemen met leiders van Arabische en ultraorthodoxe joodse gemeenschappen – die volgens Greenberg de hoogste ziektefrequentie en lage vaccinatiegraad hadden – om de aanbeveling aan ouders uit te leggen.


De wereld kijkt toe


"We zijn niet het eerste land dat aanbeveelt om kinderen van vijf tot elf jaar te vaccineren", zegt Greenberg.


“Een miljoen van hen is al gevaccineerd in de VS. We zullen het vierde of vijfde land zijn dat de aanbeveling implementeert, afhankelijk van wanneer de eigenlijke vaccinaties beginnen.”


Echter, nadat hij in Europese en Zuid-Amerikaanse landen lezingen had gegeven over het Covid-vaccin bij kinderen, zei Greenberg dat hij weet dat "anderen naar onze beslissingen en processen kijken en willen leren van onze ervaringen op basis van de kwaliteit van de te publiceren gegevens."


Toekomstige gegevens zullen ook helpen bij het beantwoorden van onopgeloste vragen om het Israëlische en wereldbeleid te sturen, inclusief of kinderen booster-shots nodig hebben en wanneer.


"Ik geloof dat we het nodig zullen hebben... maar we zullen de serologie en epidemiologie moeten volgen om die beslissing te nemen," zei Greenberg, erop wijzend dat 4 miljoen volwassen Israëli's de booster hebben gekregen.


Een andere vraag betreft kinderen die hersteld zijn van Covid-19.


"We weten dat degenen die herstelden moeten worden gevaccineerd", zei Greenberg. "De hoeveelheid tijd na herstel tot vaccinatie, en of er een of twee keer gevaccineerd moet worden, moet nog worden besloten."

119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page