israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Moody's verhoogt ratingvooruitzichten voor Israël van stabiel naar positief en bevestigt A1-rating


Foto via Moody's


De internationale kredietbeoordelaar Moody's heeft de staatsrating van Israël op A1 bevestigd en zijn ratingvooruitzichten opgewaardeerd van stabiel naar "positief", dankzij de sterke fiscale prestaties van Israël en de robuustheid van zijn economie.


Moody's noemde Israëls sterke economische groei en de "hervormingsagenda" van de regering over uitdagingen zoals arbeidsproductiviteit en participatie van ondervertegenwoordigde gemeenschappen in de beroepsbevolking.


Ook telden de sterke fiscale prestaties mee, zoals blijkt uit de daling van de schuld: BBP-ratio en de vermindering van het begrotingstekort in een mate die aanzienlijk verder gaat dan de oorspronkelijke prognoses.


De upgrade van de vooruitzichten betekent dat de rating van Israël op een bepaald moment binnen de komende twee jaar kan worden verhoogd. In juli 2018 had Moody's de ratingvooruitzichten van Israël opgewaardeerd naar "positief", maar in april 2020 herzien naar "stabiel" vanwege het uitbreken van de coronaviruspandemie.


Maar Moody's maakte wel een kanttekening: "De regeringscoalitie was stabieler en hechter dan aanvankelijk werd gedacht, maar heeft nu haar kleine meerderheid verloren en het valt nog te bezien of zij aan de macht zal blijven om haar alomvattende hervormingsagenda uit te voeren naast een voorzichtig begrotingsbeleid.


Aan de andere kant wordt Israël minder dan andere landen getroffen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, mede dankzij de energie-onafhankelijkheid van het land."
37 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws