top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Multinationale giganten allemaal bezig met het uitbreiden van hun chip ontwerpactiviteiten in Israël


Microsoft campus Israël. Screenshot YouTube


Multinationale giganten zoals Google, Microsoft, Facebook, Intel en Nvidia zijn allemaal bezig met het opzetten of uitbreiden van hun chip ontwerpactiviteiten in Israël, waarmee de positie van het land als siliciumwerkpaard naast zijn status als Startup Nation wordt versterkt.


De beweging naar Israël wordt veroorzaakt door een verschuiving naar digitalisering, maar nog veel meer door een wereldwijd tekort aan chips dat in alle sectoren wordt gevoeld, wat chipmakers en technologiebedrijven ertoe aanzet hun eigen halfgeleiders te ontwikkelen, zodat ze hun activiteiten kunnen uitbreiden.


"Israël heeft heel veel voordelen met veel ervaring en bevindt zich in dit opzicht op een zeer goede plaats", zegt Eyal Waldman, de oprichter van Mellanox Technologies, dat in 2019 door de Amerikaanse chipmaker Nvidia werd gekocht voor $ 7 miljard, tegen The Times of Israel.


Er zijn miljarden chips, ook wel halfgeleiders genoemd, die voor alles worden gebruikt, van telefoons en laptops tot in auto's en cloud computing, waardoor ze de motor van de technische industrie zijn. Maar fabrikanten kunnen niet veel doen zonder een constante aanvoer ervan.


"Chips en halfgeleiders zijn voor de digitale wereld wat brandstof is voor een auto", zegt David Perlmutter, een voormalig senior executive bij Intel Corp., die tijdens zijn 34-jarige carrière bij de Amerikaanse technologiegigant hielp bij de ontwikkeling van enkele van de belangrijkste producten van het bedrijf. inclusief de architectuur van de Intel Pentium Processor en de Centrino Mobile Processor.


Zo zitten in je auto tegenwoordig honderden chips", zei Perlmutter in een telefonisch interview met The Times of Israel. “Autofabrikanten zeggen nu dat ze de productie moeten verlagen vanwege een gebrek aan chips. Tien jaar geleden zou een chiptekort de industrie niet zoveel hebben getroffen. Alles draait tegenwoordig om het vermogen van chips.”


De bekwaamheid van Israël zit hem niet in de productie van chips, maar vooral in hun ontwerp, zei hij. “R&D-ontwikkeling van een chip is waarschijnlijk de meest gecompliceerde taak ter wereld. Het niveau van complexiteit is enorm, en dit zijn projecten van honderden mensen die computertools gebruiken om ze te programmeren en gigantische computers om simulaties uit te voeren.”


Met chips "raak je de onderbuik en de belangrijkste zenuwen van de digitale wereld aan", voegde Perlmutter eraan toe.


De verschuiving naar cloud-based computing en het toegenomen gebruik van kunstmatige intelligentie geven dit veld een nieuwe impuls, aangezien er nieuwe chips moeten worden ontworpen en ontwikkeld om de verwerking van enorme hoeveelheden gegevens te versnellen.


Het opleiden van ingenieurs duurt vele jaren, en zelfs nadat ze hun diploma hebben behaald, duurt het jaren voordat ze "de complexiteit" van chipontwerp volledig begrijpen, en techreuzen begrijpen dat al hun AI- en cloud activiteiten gebaseerd zijn op chips en weten ook dat "ze het beste talent in Israël zullen vinden", zei Perlmutter.


Naast Google hebben verschillende andere grote bedrijven stappen gezet om Israël een grotere rol te geven in hun chip ontwerpstrategie.


Zo kondigde Intel eerder dit jaar aan de lokale activiteiten uit te breiden, een nieuwe campus van $200 miljoen op te richten in Israël om de 'chips van de toekomst' te ontwikkelen, en zal het 1.000 nieuwe medewerkers lokaal aanwerven.


De toonaangevende Amerikaanse chipmaker Nvidia zei in maart dat het van plan is 600 ingenieurs lokaal te werven om zijn activiteiten in Israël te stimuleren, met een focus op kunstmatige intelligentie.


Microsoft breidt ook zijn chip ontwerpactiviteiten in Israël uit en Facebook is naar verluidt op zoek naar een R&D-centrum in Israël dat zich richt op de ontwikkeling van chips.


In 2015 kocht Amazon het Israëlische Annapurna Labs, dat nu de chipeenheid van het Amerikaanse bedrijf is en achter veel van zijn meest geavanceerde aangepaste chipprojecten zit.


Volgens gegevens verzameld door IVC Research Center, een databedrijf dat de lokale hightechindustrie volgt, waren er in de eerste helft van 2021 in totaal 37 multinationale bedrijven in het halfgeleidersegment actief in Israël, met een vergelijkbaar aantal in 2020 en 33 in 2017.


"Over het algemeen is het in Israël een zeer goede tijd voor hardware-silicium-engineering", zegt Shlomit Weiss, die eerder deze maand werd benoemd tot co-general manager van Intel's design engineering-groep, waar ze verantwoordelijk zal zijn voor het hele chip ontwikkelings- en ontwerpproces. van de Amerikaanse techgigant, ook voor computers, laptops en servers.


Werken in Israël "is goed voor de bedrijven, omdat er lokaal zeer goede en innovatieve ingenieurs zijn", zei ze in een recent interview. Het is ook goed voor Israël omdat "het de economie helpt, en het is ook goed voor de ingenieurs, omdat het hen meer kansen en meer concurrentie geeft."


Met de uitbreiding van de chip activiteiten neemt ook de vraag naar personeel toe, en worden er hoge salarissen en bonussen aangeboden.


Het gemiddelde maandsalaris voor een software-engineer in Tel Aviv is ongeveer NIS 24.000 (€ 6.500), tegenover een gemiddeld salaris van ongeveer NIS 13.000 (€ 3.500) voor de rest van de economie.


Volgens gegevens die zijn verzameld door de Israel Innovation Authority en Start-Up Nation Central, had de Israëlische technische industrie eind 2020 te kampen met een tekort van zo'n 13.000 geschoolde arbeiders.
78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page