top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na 38 jaar werd bekend dat Barak Sharabi sneuvelde tijdens een geheime operatie diep in Syrië


Wijlen Barak Sharabi die in 1984 in Syrië sneuvelde. Foto: Van de Yizkor-website


Aan de vooravond van Memorial Day voor de Israëlische militaire-en burgerslachtoffers maakte minister van Binnenlandse Veiligheid Amar Bar-Lev dinsdag bekend dat wijlen stafsergeant Barak Sharabi, in 1984 is gesneuveld bij een geheime operatie diep in Syrisch grondgebied, en onder mijn bevel"


Minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev maakte dinsdagochtend in een interview met de publieke omroep KAN-radio bekend dat de locatie van waar Barak Sharabi in 1984 was gesneuveld, 'diep in Syrië was', een feit dat geheim was gehouden en niet popenbaar mocht worden gemaakt.


Hij onthulde de informatie terwijl hij sprak over de lange lijst van vrienden en soldaten onder zijn bevel die zijn omgekomen in actie, voorafgaand aan de herdenkingsdag die dinsdagavond begint.


Het kantoor van Bar Lev' gaf toe dat de minister een fout had gemaakt en bood zijn excuses aan.


De toenmalige minister van Defensie, Yitzhak Rabin, generaal-majoor Ehud Barak, de commandant van de Bar-Lev-patrouille en de commandant in het veld, Avi Dichter, namen deel aan de voorbereiding van de strategische operatie. Jarenlang werd de publicatie van elk detail van de operatie beschouwd als een keerpunt in het leven van de patrouille.


Volgens de Yizkor-website werd Barak medio oktober 1981 opgeroepen voor de IDF. Aanvankelijk werd hij toegewezen aan een marinevloot, maar nadat hij had besloten dat hij en de zee "niet samengaan" meldde hij zich vrijwillig aan voor de patrouille van de generale staf. Bij de patrouille onderging hij een cursus parachutespringen, een cursus gevechtsparamedicus en een APC-chauffeurscursus en werd hij gecertificeerd voor jachtpatrouille. Door een zware last weigerde hij botweg om op zichzelf te lossen. Geen wonder dat iedereen van hem hield en verlangde om bij hem te zijn.


Wijlen Sharabi nam met zijn eenheid deel aan de vredesoorlog in Galilea en keerde in vrede terug. Op 18 december 1984 viel Sharabi terwijl hij zijn plicht vervulde en werd hij begraven op de militaire begraafplaats in Ness Ziona. Hij liet ouders en twee zussen achter.


Er staat ook dat zijn familie en collega strijders een pamflet ter nagedachtenis aan hem hebben uitgegeven genaamd "Barak", met een levensgeschiedenis en woorden van waardering voor zijn familieleden, leden van de eenheid en commandanten, evenals een hoofdstuk getiteld "Cry" dat liedjes bevat geschreven door Barak's vader ter nagedachtenis aan zijn zoon. Bovendien werd in Kfar Hanagid een bibliotheek opgericht met de naam "Beit Barak".172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page