top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na verkiezing nieuwe Iraanse president heeft Israël geen andere keus dan aanvalsplan gereed te maken


Rashi is de nieuwe president van Iran. Screenshot YouTube


Na de verkiezing van 'hardliner' Rashi, ook bekend als de 'slager van Teheran' tot nieuwe president van Iran zegt minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dat het tijd is "de aanvalsplannen uit de kast te halen".


Met de verkiezing van de man die duizenden politieke gevangenen in Iran liet executeren, zeggen Israëlische veiligheidsfunctionarissen "zal er nu geen andere keuze zijn dan terug te gaan en aanvalsplannen op te stellen voor het nucleaire programma van Iran. Dit vereist budgetten en de herverdeling van middelen”.


Volgens Channel 12 steunt Raisi een terugkeer naar de overeenkomst van 2015 die het nucleaire programma van Iran beperkt in ruil voor verlichting van de sancties, en de inschatting in Israël is dat een overeenkomst met de VS om het akkoord te herstellen pas in augustus zal worden ondertekend, wanneer hij aantreedt. In de tussentijd wordt echter verwacht dat Iran zijn voorraad verrijkt uranium zal opbouwen.


De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, tweette zaterdagavond: “De nieuwe president van Iran, bekend als de Slager van Teheran, is een extremist die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden Iraniërs. Hij is toegewijd aan de nucleaire ambities van het regime en zijn campagne van wereldwijde terreur.”


En woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, tweette dat Raisi de “meest extremistische president tot nu toe zal zijn die ruim 30.000 mensen de dood in heeft gejaagd".


"Hij is een extremistische figuur, toegewijd aan het snel oprukkende militaire nucleaire programma van Iran, zijn verkiezing maakt de ware kwaadaardige bedoelingen van Iran duidelijk en zou ernstige bezorgdheid moeten oproepen bij de internationale gemeenschap, aldus Haiat."


Ondertussen is de opperbevelhebber van de IDF, Kochavi, in Washington aangekomen voor gesprekken met Amerikaanse autoriteiten over Iran. Ook zal zijdelings worden gesproken over het oplaaiend geweld met Hamas en andere terreurgroepen in Gaza.

689 weergaven0 opmerkingen
bottom of page