top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na zes maanden in het KKL-JNF-centrum in Nes Harim verhuizen de kinderen uit Oekraïne naar Ashkelon


Foto yoav lin kkl jnf


In maart verwelkomde Keren Kayemeth LeIsrael – Joods Nationaal Fonds 100 Joodse kinderen uit het Alumim kindertehuis in Zhitomir, West-Oekraïne, in het KKL-JNF Nes Harim Field Center.


De kinderen, in de leeftijd van 2-18 jaar, werden geëvacueerd uit Zhitomir en na een ontsnapping die enkele uren duurde naar de Roemeense grens, werden ze naar Israël gebracht in een complexe operatie waarbij de Internationale Vereniging van Christenen en Joden betrokken was.


Tijdens hun verblijf in het veldcentrum bood KKL-JNF de kinderen gevarieerde activiteiten, educatieve inhoud en rondleidingen door het hele land. De staf van KKL-JNF heeft het tot haar missie gemaakt om het verblijf van de kinderen in het centrum zo aangenaam mogelijk te maken, nadat de kinderen vanwege de oorlog noodgedwongen Oekraïne moesten verlaten. Deze week verhuizen de kinderen samen met het personeel van het Alumim kindertehuis naar Ashkelon.


Foto yoav lin kkl jnf


Lena Valsinka, een moeder die tot op de dag van vandaag bij haar kinderen in Nes Harim verbleef: "Na alle waanzin die we hebben doorgemaakt toen de oorlog begon, gaf de aankomst en het verblijf in Nes Harim ons gewoon lucht om te ademen. Het is helemaal niet vanzelfsprekend, en ik wil iedereen bedanken die ons heeft geholpen om hier op te nemen en een routine te behouden waarin we zo normaal mogelijk leefden. We missen natuurlijk veel thuis, maar we hebben geweldige mensen hier in Israël gevonden die ons thuis lieten voelen, en ik' daar ben ik heel blij mee."


Dit is niet de enige bijdrage van KKL-JNF aan het Joodse volk van Oekraïne sinds het uitbreken van de vijandelijkheden. Sinds het begin van de oorlog heeft KKL-JNF haar middelen gebruikt om humanitaire hulp te bieden aan de Oekraïense Joodse bevolking, samen te werken met andere Joodse organisaties bij het kopen van voedsel, medicijnen en hygiëneproducten, het vinden van onderdak voor vluchtelingen, het regelen van sociale activiteiten en het verzorgen van van beveiliging en logistiek.


Onlangs hielp KKL-JNF bij de evacuatie van de bewoners van een verpleeghuis voor overlevenden van de Holocaust in Kiev tijdens het bombardement op de stad. Het evacuatieproces was complex vanwege de slechte gezondheid van veel bewoners. Onder begeleiding van getraind personeel zijn de bewoners naar een veilige locatie gebracht.


Met de hulp van haar kantoor in Tsjechië heeft KKL-JNF hulp geboden aan de grens tussen Oekraïne en Slowakije door Joodse vluchtelingen naar veilige plaatsen te brengen. In Hongarije hielp KKL-JNF tientallen Joodse families bij het vinden van onderdak in hotels en appartementen, en bij het verstrekken van persoonlijke humanitaire steun, waaronder financiële steun bij het organiseren van een Pesach Seder voor honderden deelnemers. Via de Hongaarse tak van de Hashomer Hatzair beweging kocht KKL-JNF generatoren, tenten en aanvullende humanitaire hulp die aan de activisten van de beweging in het hele land werd verstrekt.


Foto yoav lin kkl jnf

Volgens KKL-JNF CEO, Amnon Ben Ami; “In solidariteit met onze mensen die in gevaar zijn, en als onderdeel van haar zionistische missie, doet KKL-JNF er alles aan om de Joden van Oekraïne, de Joodse vluchtelingen aan de grenzen, en hun acceptatie in Israël te helpen. Oekraïne ontvluchten met een warm en liefdevol huis is een groot voorrecht voor ons. We zullen onze diaspora-broeders en -zusters blijven helpen."


KKL-JNF werkt al tientallen jaren om de band met de Joodse diaspora te versterken en om Joden naar Israël te halen. Tijdens de jaren '90 en '80 hielp KKL-JNF bij de integratie van Joden uit de Sovjet-Unie en Ethiopië in Israël, en in het voorgaande decennium hielp het om Joden uit Noord-Amerika en Frankrijk naar Israël te brengen. In samenwerking met het Israëlische Ministerie van Aliyah en Integratie, het Joodse Agentschap en andere zionistische organisaties zoals Nefesh B'Nefesh, heeft KKL-JNF geholpen meer dan een miljoen Joden naar Israël te brengen.

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page