israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

NanoScent uit Israël ontwikkelt apparaat om Covid-19 te detecteren


Het apparaat van NanoScent analyseert de adem van een persoon en geeft een indicatie voor een verscheidenheid aan ziekten. Foto: NanoScent


Wat als een machine de adem van een persoon zou kunnen analyseren en zou kunnen detecteren of ze Covid-19 (coronavirus) hebben opgelopen? De Israëlische startup voor medische hulpmiddelen, NanoScent Ltd, heeft precies dat soort oplossing bedacht.


Een persoon ademt gewoon in een machine, zijn adem wordt opgevangen in een airbag en sensoren in het apparaat zijn uitgerust met slimme algoritmen die een indicatie kunnen geven - op basis van moleculen die inherent zijn aan de adem van een persoon - of een persoon al dan niet is gecontracteerd het virus, aldus Calcalist.


NanoScent werd oorspronkelijk opgericht in 2017, door CEO Oren Gavriely en CTO Eran Rom, om indicaties te tonen voor andere ziekten, zoals kanker of andere gezondheidsproblemen. "We willen dat NanoScent met hetzelfde niveau van precisie werkt dat hondenneuzen niet kunnen detecteren", zegt Gavriely, die een achtergrond heeft in de geneeskunde, terwijl zijn medeoprichter Rom een ​​voormalig software-ingenieur is.


Geur gebruiken om ziekten op te sporen

Het NanoScent apparaat is uitgerust met een miniatuursensor, waarvan de geurherkenningstechnologie voor machine learning vluchtige organische stoffen (VOS) analyseert. De sensor bevindt zich in een doos, met een interface met een aanraakscherm, en verzamelt de adem van een persoon met een klein zakje. De machine analyseert vervolgens de lucht en levert een output, legt Gavriely uit.

"Verschillende ziekten kunnen worden opgespoord door geur, net zoals sommige mensen die aan epilepsie lijden, honden gebruiken die een aanval kunnen 'ruiken' of voorspellen," zei Gavriely. “Net als wanneer kaas bederft, zijn er verschillende activiteiten gaande in het organisme die een uniek geurpatroon kunnen creëren, maar dienen als een vroege indicator. NanoScent wil deze geur opvangen door een zeer schaalbare oplossing te gebruiken om vroege indicaties voor verschillende ziekten te bieden."


De kerntechnologie van deze sensor kan een signaal detecteren bij zeer lage concentraties die alleen honden kunnen oppikken. Het is ontwikkeld in samenwerking met een cleanroom, chemische, biologische en analytische laboratoria. De codering, legde hij uit, genereert een reactie van de moleculen en het apparaat "vangt" deze reactie op. Concreet valt het bedrijf in medische hulpmiddelen in de categorie in-vitrodiagnostiek. "Momenteel is er geen andere oplossing op de markt die zo schaalbaar, gevoelig of betrouwbaar is", merkte Gavriely op.


NanoScent voerde zijn eerste klinische proef al uit in januari 2020 in het Sheba Medical Center en nam deel aan de oproep van het IIA tot het indienen van voorstellen om een ​​product te creëren dat zou kunnen helpen de pandemie te bestrijden.


"Niemand had het toen zelfs over hoe Covid op te lossen," zei Gavriely, "dus we sprongen op die kar." Nu werkt het bedrijf aan het verkrijgen van goedkeuring door de FDA en werkt het ook samen met Europese instanties. "We creëren de nieuwe standaard voor ademdetectie", besloot hij.
121 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws