israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nationale Bibliotheek van Israël onthult de archiefschatten van Hannah Senesh


Hannah Senesh. Foto via National Libary of Israel


Bij het vieren van 100 jaar sinds de geboorte van de iconische Joodse oorlogsheld en dichter Hannah Senesh (Szenes), heeft de Nationale Bibliotheek van Israël tientallen items uit haar recent verworven archief gedigitaliseerd, waarvan vele nooit eerder online beschikbaar waren.


Ondanks haar dood op 23-jarige leeftijd liet Hannah Senesh een rijke en belangrijke literaire nalatenschap achter, die eind vorig jaar naar de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem kwam. Sindsdien werken experts van de Nationale Bibliotheek aan het catalogiseren, bewaren en digitaliseren van de inhoud van het archief, waaronder manuscripten, notitieboekjes, foto's, documenten, persoonlijke spullen en meer.


Misschien wel de twee meest ontroerende items in de collectie zijn een paar aantekeningen die in Senesh' jurk werden gevonden na haar executie: het laatste gedicht dat ze ooit schreef en een persoonlijke brief aan haar moeder.


De Hannah Senesh Archival Collection omvat: handgeschreven gedichten; persoonlijke dagboeken; een krant die ze op 6-jarige leeftijd samen met haar broer redigeerde; uitgebreide correspondentie; foto's en persoonlijke documenten van haar hele leven; studiemateriaal; correspondentie en documenten met betrekking tot de Kasztner-affaire; familiedocumenten die teruggaan tot de 19e eeuw, inclusief materiaal van haar vader, de schrijver Bela Szenes; evenals persoonlijke spullen, waaronder de koffer waarmee ze naar het land Israël verhuisde, haar persoonlijke typemachine en camera, en meer.


Opvallende items die nu gedigitaliseerd zijn, zijn: haar Hebreeuws vocabulaire-notitieboekje met schetsen en tekeningen; haar Bat Mitswa-certificaat; documenten van haar scholen in Boedapest en Nahalal (Mandaat Palestina); een notitieboekje waarin ze alle boeken opschreef die ze las; haar persoonlijke typemachine, camera en een naaidoos met haar handschoenen en haarlokken van haar en haar broer.


Over Hannah Senesh

Hannah Senesh werd in 1921 in Boedapest geboren. Toen het antisemitisme steeds duidelijker werd, werd ze een actieve zionist en emigreerde ze in 1939 naar het Mandaat Palestina. Na twee jaar aan de Nahalal-landbouwschool te hebben gestudeerd, trad ze toe tot Kibbutz Sdot Yam, waar ze werkte terwijl poëzie schrijven en zelfs een toneelstuk over het leven op de kibboets. In 1943 nam ze dienst in het Britse leger en meldde zich vrijwillig aan bij een parachutisteneenheid die als taak hadden om in bezet Europa te parachuteren. Het doel van de missie was om geallieerde piloten te helpen die achter de vijandelijke linies waren gevallen om in veiligheid te komen, en om samen te werken met partijdige troepen om Joodse gemeenschappen onder nazi-bezetting te redden.


In maart 1944 parachuteerden Hannah en drie medeparachutisten Slovenië binnen. Op 9 juni 1944 werd ze door de Hongaarse politie opgepakt en in Boedapest opgesloten. Ondanks dat ze maandenlang werd ondervraagd en gemarteld, en ook haar moeder werd gearresteerd, weigerde Hannah mee te werken met haar ontvoerders. Ze werd beschuldigd van spionage en verraad en ter dood veroordeeld. Op 7 november 1944 werd Hannah Senesh op 23-jarige leeftijd geëxecuteerd. In 1950 werd ze herbegraven op de nationale militaire begraafplaats van Israël op Mt. Herzl in Jeruzalem.


Het verhaal van Hannah Senesh en haar gedichten - waaronder "A Walk to Caesarea" (in de volksmond bekend als "Eli, Eli" / "O Lord, My God") - hebben haar tot een iconische figuur van de moderne joodse, Israëlische en zionistische cultuur gemaakt.

81 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws