top of page
  • Barak Ravid

Negev-forum: regionale samenwerking kan leiden tot Israëlisch-Palestijnse gesprekken


Leden van de werkgroepen van het Negev Forum in Abu Dhabi. Foto: met dank aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE


Bij de oprichting van het Negev-forum kwamen de VS, Israël, de VAE, Egypte, Bahrein en Marokko overeen dat regionale samenwerking zou kunnen worden gebruikt om de weg vrij te maken voor Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen, volgens een dinsdag gepubliceerd document.

Het grote geheel: het "Regionale samenwerkingskader van het Negev Forum" werd in november door de deelnemende landen aangenomen, maar werd geheim gehouden totdat de eerste bijeenkomst in Abu Dhabi deze week eindigde.

  • Volgens het document is een van de doelen van het forum het ontwikkelen en uitvoeren van initiatieven die de Palestijnse economie versterken en de levenskwaliteit van het Palestijnse volk verbeteren.

  • "De deelnemers bevestigden ook dat deze betrekkingen kunnen worden aangewend om momentum te creëren in de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, naar een onderhandelde oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, en als onderdeel van de inspanningen om een ​​rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede te bereiken", stelt het document. .

  • Verschillende Arabische landen wilden dat het Israëlisch-Palestijns conflict in de slotverklaring van de bijeenkomst werd genoemd, maar dat werd uit de tekst gehaald na Israëlische bezwaren, aldus Israëlische functionarissen.

Tussen de regels door: De principes in het document zijn overgenomen door de vorige Israëlische regering, die gematigder was over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

  • De nieuwe Israëlische regering heeft een harde lijn in deze kwestie.

Het nieuws sturen: Het document werd gepubliceerd nadat 150 diplomaten en functionarissen uit de zes lidstaten van het Negev Forum twee dagen lang bijeen waren gekomen in Abu Dhabi.

  • Derek Chollet, adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die de Amerikaanse delegatie leidde, vertelde verslaggevers dat het de grootste ontmoeting was tussen Israël en zijn Arabische buren sinds de Conferentie van Madrid in 1991.

  • De bijeenkomst was de eerste keer dat de werkgroepen die vorig jaar tijdens de Negev-top waren opgericht, bijeenkwamen om tastbare regionale projecten te bespreken gericht op voedselzekerheid en watertechnologie, schone energie, toerisme, gezondheid, onderwijs, samenleven en regionale veiligheid.

  • Op de top van vorig jaar waren de Palestijnen niet uitgenodigd. Maar Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeggen dat de VS en Egypte de Palestijnen verschillende keren hebben voorgesteld om deel te nemen aan de werkgroepen om te zien of er projecten zijn die kunnen worden gedaan om de Palestijnse economie te verbeteren. Palestijnse functionarissen hebben tot nu toe geweigerd deel te nemen.

Wat ze zeggen: Alon Ushpiz, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken die de Israëlische delegatie leidde, vertelde me dat de Arabische leden willen dat de Palestijnen profiteren van de regionale projecten waaraan het Negev Forum zal werken.

  • "Onze lijn is heel duidelijk en mijn instructies waren heel duidelijk - het Negev-forum gaat over het versterken van de regionale integratie en het verbeteren van het leven van mensen en we willen niet dat het deelneemt aan politieke discussies over de Palestijnse kwestie", zei Ushpiz.

  • Ushpiz voegde er echter aan toe dat wanneer het leven van mensen beter is, dit de sfeer tussen Israëli's en Palestijnen kan verbeteren. "Misschien als het forum groter wordt, kan het veranderen in een poel waar het water warmer is en waar mensen in kunnen springen en een breder proces kunnen starten", zei hij.

Wat volgt: Israëlische en Amerikaanse functionarissen zeggen dat eind maart een ministeriële bijeenkomst van het Negev-forum in Marokko zal plaatsvinden.


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page