top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Negev top geëindigd, ministers veroordelen unaniem de terreuraanslagen


Foto via ministerie van Buitenlandse Zaken / GPO


De met de deelname van ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Bahrein, Marokko en de VAE, evenals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gehouden Negev-top, is maandag geëindigd, waarbij de deelnemers allemaal verklaarden de dodelijke terreuraanslag in Hadera te veroordelen.


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid was de eerste van de ministers die een verklaring aflegde aan het einde van de Negev-top en opende met een veroordeling van de terroristische aanslag van gisteren in Hadera.


“Gisteravond hebben terroristen voor de tweede keer in een week het hart van Israël getroffen.”


"Het was moord om de moord, terreur om de terreur", zegt hij.


De minister zegt dat terroristen verdeeldheid willen zaaien en vrede willen voorkomen. "Het gaat ze niet lukken."


Lapid belooft door te gaan op het 'pad van vrede' en benadrukt dat alle gasten op de top de aanval hebben veroordeeld.


Yair Lapid tijdens zijn verklaring. Foto GPO


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zegt dat de gedeelde capaciteiten en regionale veiligheidsarchitectuur die ter discussie staan ​​"onze gemeenschappelijke vijanden intimideert en afschrikt - in de eerste plaats Iran en zijn volmachten."


"Ze hebben zeker iets te vrezen", zegt hij.


"Deze bijeenkomst is de eerste in zijn soort, maar niet de laatste", zegt hij. “Gisteravond hebben we besloten om van de Negev-top een permanent forum te maken.”


"We openen vandaag een deur voor alle volkeren van de regio, inclusief de Palestijnen, en bieden hen aan om de weg van terreur en vernietiging te vervangen door een gedeelde toekomst van vooruitgang en succes."


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spark na Lapid en veroordeelde de terreuraanval in Hadera aan het begin van zijn verklaring, waarbij hij bewust de namen van de twee vermoorde grenspolitieagenten noemde.


Antony Blinken tijdens zijn verklaring. Foto GPO


Wat betreft de Abraham-akkoorden zei hij dat "eens onmogelijke zaken, mogelijk zijn geworden". Blinken verwees ook naar de Bijbelse Abraham.


Hij belooft dat de VS de akkoorden zullen blijven steunen en helpen groeien en benadrukt dat de akkoorden geen vervanging zijn voor vooruitgang aan het Palestijnse front, en belooft eraan te zullen werken dat Palestijnen en Israëli's "gelijke maatregelen" van welvaart, waardigheid en veiligheid genieten.


Aan het einde van toespraak verwees Blinken nog naar het aanstaande "Abraham voetbaltoernooi in Dubai.


Abdullatif bin Rashid al-Zayani uiyt Bahrein (L) en Sameh Shoukry uit EGYPTE. Foto GPO


"De volgende spreker was de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif bin Rashid Al Zayani die zijn verklaring begon met het veroordelen van de terreuraanslag in Hadera van gisteravond waarbij twee Israëlische grenspolitieagenten bij zijn omgekomen.


"Ik zou willen beginnen met het veroordelen van de terreuraanslag die gisteravond plaatsvond en mijn condoleances overbrengen aan de nabestaanden", zegt Al Zayani.


Al Zayani zie verder dat recente gebeurtenissen, zoals de aanslagen van de Houthi milities in Saoedi-Arabië en Jemen, evenals de noodzaak om "het Iraanse nucleaire dossier op te lossen", de noodzaak om de krachten te bundelen dringender maken.


De Bahreinse minister zei ook dat het proces inspanningen moet omvatten om een ​​"levensvatbare staat" voor de Palestijnen te creëren.


De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry noemt aan het begin van zijn toespraak de top 'constructief en diepgaand'.


Hij verwijst naar de 43e verjaardag van de vrede tussen Egypte en Israël en zegt dat hij een "constructieve ontwikkeling" van de relatie ziet.


Shoukry richt zich in zijn verklaring naar de Palestijnen en zei dat de top het belang van het vredesproces met de Palestijnen en de levensvatbaarheid van de tweestaten oplossing "met Oost-Jeruzalem als hoofdstad" benadrukte.


Zonder specifiek te wijzen op de aanslag in Hadera, veroordeelde hij terreur in het algemeen, waarbij hij ook waarschuwde voor “eenzijdige activiteit” tijdens de ramadan.


Ook de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita opent zijn verklaring met een veroordeling van de terreuraanslag in Hadera, waarbij hij opmerkte "dat de top de beste reactie op dergelijke aanvallen is".


Bourita zegt dat er in de toekomst meer bilaterale bezoeken zullen komen, want "betrekkingen aangaan is geen kans, het is een zet van overtuiging”, aldus Bourita.


Marokkaanse minister Bourita. Foto GPO


"Wij geloven in een grondige, paradigmavormende vrede", voegt Bourita toe.


Bourita benadrukt nogmaals de steun van Rabat voor een tweestaten oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij voegt eraan toe dat de oplossing ook de Israëlische veiligheidsbelangen moet respecteren.


Het besluit van Marokko om Israël te erkennen "is geen opportunistische zet", benadrukt hij, en hij merkt op dat de burgemeesters van de Negev steden Yeruham en Dimona van Marokkaanse afkomst zijn.


"Er is een oplossing mogelijk" voor vrede met de Palestijnen, zegt hij, waarbij hij opmerkt dat Marokko altijd een tweestaten oplossing heeft gesteund die is gebaseerd op de grenzen van 1967 en die ook de veiligheid van Israël beschermt.


De laatste in de rij ministers die sprak, was Abdullah bin Zayed al Nahyan, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, die startte met de Amerikaanse rol bij het helpen realiseren van de Sde Boker-top te prijzen.


Al Nahyan kwam woorden te kort bij het noemen van de opwarmende banden tussen Israël en het Midden-Oosten.


Abdullah bin Zayed al Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten. Foto Screenshot


“Het is nieuw voor Abdellatif en Nasser en mijzelf om in Israël te zijn, hoewel Israël al heel lang in deze regio is, is dit onze eerste keer. We kennen elkaar niet', zegt al Nahyan.


Al Nahyan zegt dat de Sde Boker-top een slag is tegen de terreuraanslag van gisteren in Hadera.
107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page