top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu: geen vrede totdat Israël wordt erkend als een onafhankelijke Joodse staat


Premier Netanyahu en US minister van Buitenlandse Zaken Blinken tijdens gezamenlijke persconferentie. Screenshot YouTube


Tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat "de VS het recht van Israël op zelfverdediging steunt en ook nauw betrokken zal zijn bij en toegewijd zal zijn aan de wederopbouw van Gaza na de laatste ronde van gevechten zal proberen te streven naar een politieke oplossing voor het conflict."


"President Biden heeft me om vier redenen gevraagd om hier vandaag te komen", zei Blinken. "Om de toewijding van de Verenigde Staten aan de veiligheid van Israël te demonstreren, om te beginnen met werken aan meer stabiliteit in de nasleep van de gevechten, om een ​​snelle start te maken met de dringende humanitaire wederopbouw in Gaza en om door te gaan met het opnieuw opbouwen van onze relatie met het Palestijnse leiderschap en de Palestijnse autoriteit." Amerika zal in Gaza investeren, voegde hij daaraan toe.


“Om een ​​terugkeer naar geweld te voorkomen, weten we dat de ruimte die is gecreëerd door het staakt-het-vuren, moeten gebruiken om een ​​groter aantal uitdagingen aan te pakken, waaronder het aanpakken van de humanitaire crisis in Gaza en het beginnen met de wederopbouw. We zullen later op de dag een aanzienlijke bijdrage van de VS aankondigen. We zullen met onze partners samenwerken om ervoor te zorgen dat Hamas niet profiteert van de hulp", aldus Blinken.


“We moeten ook werken om de kansen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Investeringen zoals deze zullen helpen een stabielere omgeving te creëren die zowel Palestijnen als Israëli's ten goede zal komen. "


Blinken zei verder dat hij met Netanyahu heeft gesproken over "andere stappen die beide partijen zullen helpen om koers te zetten naar een betere toekomst."Hierna was het de beurt aan premier Netanyahu die begin met de VS te bedanken voor hun "krachtige steun voor het recht van Israël op zelfverdediging".


"Als Hamas de kalmte doorbreekt en Israël opnieuw aanvalt, zal onze reactie zeer krachtig zijn", waarschuwt Netanyahu.


Hij zei verder dat hij en Blinken "manieren hebben besproken om samen te werken aan het voorkomen van herbewapening van Hamas".


Natuurlijk kwam ook Iran ter sprake, en daarover zei Netanyahu: “Ik hoop niet dat de Verenigde Staten teruggaan naar het oude JCPOA. Wij zijn van mening dat die deal uit 2015 de weg effent voor Iran om te beschikken over een arsenaal aan kernwapens met internationale legitimiteit. "


Netanyahu voegde daaraan toe dat "wat er ook gebeurt Israël zal altijd het recht behouden om zichzelf te verdedigen tegen een regime dat zich inzet voor onze vernietiging, en toegewijd is aan het verkrijgen van massavernietigingswapens voor dat doel."


Netanyahu zei ook dat Israël en de VS moeten samenwerken om de normalisatie tussen Israël en de Arabische en moslimwereld uit te breiden.


Verder hebben de twee volgens Netanyahu manieren besproken "om de levensomstandigheden van de Palestijnen in Gaza te verbeteren, inclusief de kwestie van de terugkeer van de stoffelijke overschotten van twee Israëlsiche militairen en twee burgers en om de economische groei te verbeteren in Judea, Samaria - de Westelijke Jordaanoever - met internationale samenwerking en participatie. "


Over een formele vrede met de Palestijnen, zei Netanyahu: “dat resident Biden absoluut gelijk had toen hij zei 'je krijgt geen vrede totdat Israël wordt erkend als een onafhankelijke Joodse staat, ik ben het helemaal eens met president Biden, want dat is de sleutel, aldus Netanyahu.


"We hebben gemeenschappelijke doelen van vrede, veiligheid en welvaart," besloot Netanyahu zijn deel van de persconferentie.


Aan het einde van de persconferentie nam Netanyahu even de tijd om president Biden te bedanken voor zijn veroordeling van het opkomend antisemitisme.


"Ik dank u en de president voor uw krachtige uitspraken tegen antisemitisme", zei hij. Het is “vermomd als antizionisme, maar het is antisemitisme en u nam een ​​gewaagd standpunt in, een duidelijk standpunt, wat wij waarderen. Ik denk dat alle fatsoenlijke mensen overal ter wereld die houding waarderen."


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page