israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu: ''Israël heeft al zijn doelstellingen in Gaza bereikt; Gantz 'we verrasten Hamas'


Premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie. Screenshot tv


In een live persconferentie spraken premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz voor het eerst na het ingaan van het bestand met Hamas. Premier Benjamin Netanyahu bedankt het Israëlische volk voor zijn "veerkracht" tijdens de gevechten in een speciale verklaring van het militaire hoofdkwartier de Kirya in Tel Aviv. Hij beweert dat de doelstellingen van de operatie Gaza "buitengewoon" werden bereikt. Ook chef-staf van de IDF Kochavie en Shin Bet hoofd Nadav Argaman spraken kort tijdens de persconferentie.


Netanyahu begon zijn toespraak door alle ambtenaren die tijdens de gevechten betrokken waren bij de militaire, civiele en public relations-inspanningen, te bedanken.


Hij zei dat de "enige overweging" die hij bij de operatie had, het waarborgen van de veiligheid van Israël is, en zegt dat niet alles met betrekking tot de uitkomst en impact van de Israëlische aanvallen nog bekend is bij het publiek, of zelfs bij Hamas.


Hij zegt dat hij geen grondoperatie in Gaza had bevolen omdat hij dacht dat dit niet nodig was. "Als ik het nodig had gevonden, had ik het besteld", voegt hij eraan toe.


"We hebben slachtoffers gemaakt bij Hamas en tegelijkertijd het aantal Israëlische slachtoffers geminimaliseerd", zegt hij, terwijl hij zijn verdriet uitsprak over elk verloren burgerleven.


Hij voegde eraan toe dat Israël zijn doel heeft vervuld om Hamas een "slag die het zich niet kon voorstellen" te hebben door het terreurtunnelnetwerk te vernietigen dat het in Gaza heeft gebouwd en waarvan hij zegt dat het in een "dodelijke valstrik" veranderde, evenals door de "enorme slagen" die bovengronds en ondergronds zijn toegebracht.


Hij zei verder dat de terreurgroep veel grensoverschrijdende aanslagen had willen plegen - ook aan het einde van de operatie - maar werd gedwarsboomd door de 'ijzeren muur' van Israël.


Hij zegt dat Israël meer dan 200 terroristen heeft gedood, waaronder 25 hoge functionarissen. "En degenen die niet stierven, weten dat we ze kunnen bereiken - boven of onder de grond", zei hij, "een prestatie die geen enkel leger ooit heeft bereikt."


Hij benadrukt de verschillende terreurdoelen die Israël heeft getroffen, terwijl het "extreme inspanningen" levert om geen burgers te schaden, stappen die volgens hem door geen enkel land ter wereld zijn genomen.


Netanyahu vevolgde door te zeggen dat de operatie "de vergelijking heeft veranderd" en ervoor heeft gezorgd dat Hamas in de toekomst voorzichtiger zal zijn met het aanvallen van Israël. "Wat was, is niet wat het zal zijn."


Hij bedankt de Amerikaanse president Joe Biden en zei dat hun gesprekken zeer positief waren, met het argument dat Israël naast de internationale kritiek en druk ook opmerkelijke internationale steun ontving en succesvolle diplomatieke inspanningen leidde met veel wereldleiders.


Verder zei Netanyahu dat Israël de gevangen burgers Avera Mengistu en Hisham al-Sayed en de lichamen van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul niet vergeet, en vastbesloten is om hen naar huis terug te brengen, na kritiek dat de kwestie niet werd besproken als onderdeel van de wapenstilstand. .


Hij beloofde ook meer hulp aan Ashkelon en andere gehavende zuidelijke gemeenschappen, zelfs meer dan ze hebben ontvangen na de oorlog van 2014.


Over de rellen in gemende joodse arabische steden in Israël zei hij "we hebben 1.300 mensen gearresteerd en de relschoppers met harde hand aangepakt." Hij herhaalde zijn eisen aan de Arabische leiders om de rellen te veroordelen en beweert dat het een "significante minderheid" is binnen die gemeenschap.


"Niemand zal de wet in eigen hand nemen - Arabieren niet en geen Joden."


Minister van Defensie Benny Gantz tijdens de persconferentie. Screenshot tv


Daarna was het de beurt aan minister van Defensie Benny Gantz die zei "dat alle militaire doelstellingen van Israël de Hamas-terreurgroep met hun intensiteit "verrast" hebben.


Hij riep Netanyahu op om "een militaire overwinning niet om te zetten in een gemiste diplomatieke kans", en zei dat het probleem van de Gaza strategisch en diplomatiek moet worden aangepakt voor de lange termijn.


Met betrekking tot de Joods-Arabische onrust in veel gemengde steden, bood Gantz een boodschap van coëxistentie, door te zeggen dat onderwijs over het accepteren van de "andere" moet worden versterkt.


Na Gantz was het de beurt aan IDF-stafchef Aviv Kohavi die zei "dat de huidige operatie eindigde met heel andere resultaten dan eerdere gevechten, en dat Hamas "een ernstige en grote fout had gemaakt door op Israël raketten te gaan afschieten".


Kohavi, net als Netanyahu en Gantz vóór hem, zei ook dat de Palestijnse terreurgroep een grotere slag heeft gekregen dan verwacht.


"Ze kregen te maken met geweld dat ze niet hadden verwacht", zei hij, eraan toevoegend dat het leger "grote inspanningen heeft geleverd om geen burgers te schaden", ondanks dat Hamas actief was in civiele gebieden.


Shin Bet-hoofd Nadav Argaman sprak ook nog kort en zei dat de uitkomst van de operatie de realiteit van het conflict zou kunnen veranderen, "afhankelijk van wat er vanaf nu zal gebeuren."


"De regels van het spel zijn veranderd, en wat was, is niet wat zal zijn", aldus Argaman.

148 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws