israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw bloedtestapparaat bespaart chemopatiënten tijd en energie


De wegwerppatroon voor bloedmonsters in de HemoScreen plaatsen. Foto met dank aan PixCell


Patiënten met chemotherapie lopen een groot risico op infectie omdat ze immuun gecompromitteerd zijn. Het beperken van de tijd die ze in ziekenhuizen of klinieken doorbrengen voor behandelingen kan daarom levensreddend zijn.


Het Israëlische bedrijf PixCell Medical kan helpen door kankerpatiënten in staat te stellen bloedonderzoeken voor de behandeling snel ter plaatse uit te voeren - of, in de toekomst, thuis.


Het HemoScreen apparaat van PixCell is door de FDA goedgekeurd voor point-of-care complete bloedtelling (CBC) tests.


Met behulp van een wegwerpcartridge die alle benodigde reagentia bevat en geen onderhoud of kalibratie vereist, levert HemoScreen binnen vijf minuten laboratoriumnauwkeurige gegevens van een enkele vingerprik bloed.


CBC-resultaten verschijnen in ongeveer vijf minuten op het HemoScreen. Foto met dank aan PixCell


"Zelfs voordat we goedkeuring krijgen voor thuisgebruik, kunnen we het leven van kankerpatiënten drastisch verbeteren", zegt Armin Schon, Chief Commercial Officer van PixCell tegen ISRAEL21C.


“Voor de chemotherapie krijgen ze bloed en als hun aantal witte bloedcellen voldoende is hersteld sinds de laatste behandeling, kunnen ze de volgende dosis krijgen. Zo niet, dan worden ze naar huis gestuurd. Ze moeten gaan zitten wachten tot het centrale lab de uitslag geeft, wat een half uur tot enkele uren duurt”, legt hij uit.


“Dit is erg onaangenaam voor de patiënt en inefficiënt voor de workflow van de kliniek. Onze CBC-analyser kan die wachttijd verkorten tot enkele minuten. Een medewerker kan het van patiënt naar patiënt rollen en binnen vijf minuten zeggen: 'Je bent klaar om te gaan' of 'Sorry, kom volgende week terug.'”


Een klinische studie in Denemarken, geleid door Changing Cancer Care, heeft met succes 12 borstkankerpatiënten getraind om PixCell's HemoScreen te gebruiken om hun CBC-test thuis uit te voeren. Hun resultaten waren compatibel met de standaardresultaten van het ziekenhuislaboratorium.


"Met HemoScreen kunnen we patiënten mogelijk aanzienlijke tijd en energie besparen bij het ondergaan van deze serieuze behandelingen, en ook tijd en kosten besparen voor ziekenhuizen", zegt Dr. Niels Henrik Holländer, hoofd van Changing Cancer Care en een oncoloog bij het Universitair Ziekenhuis van Zeeland in Nstved.


In de gemeenschap


“Vanaf de eerste dag is de HemoScreen ontwikkeld met het doel om met een training van ongeveer een half uur door vrijwel iedereen bruikbaar te zijn”, zegt Schon.


"Voor maximale inzet willen we onafhankelijk zijn van deskundige gebruikers, laboratoriumtechnici en andere hoogopgeleide mensen die dit soort apparatuur meestal bedienen, en echt de gemeenschap ingaan", zegt hij.


“De regelgevende instanties zijn echter erg terughoudend om niet-medisch personeel toe te staan ​​dit soort apparatuur te bedienen, dus we hebben een zware strijd om hen ervan te overtuigen dat dit een veilig gebruik is en waarde zal opleveren bij de behandeling van thuispatiënten. Er is maar één manier om dat te doen, en dat zijn klinische proeven."


Daartoe heeft het Deense ministerie van Volksgezondheid een tweede grotere proef goedgekeurd die in Denemarken en Duitsland zal worden uitgevoerd, waarbij patiënten met verschillende soorten kanker in meer gevorderde stadia zullen worden betrokken.


Het zijn deze patiënten die er het meeste baat bij hebben om minder tijd in een kliniek door te brengen, benadrukt Schon.


"We zijn van mening dat dit het bewijs zal leveren dat we nodig hebben om in Europa goedkeuring te krijgen voor CBC-metingen thuis", zegt hij, en de goedkeuring door de FDA voor thuisgebruik kan nog enkele jaren duren.


Ondertussen won PixCell een subsidie ​​van het International Health-Tech Pilot Program - een alliantie tussen de Israel Innovation Authority en toonaangevende ziekenhuizen in de VS en Europa - om aanvullende toepassingen voor HemoScreen te ontwikkelen en te valideren.


Bovendien werd het product uitgeroepen tot gouden winnaar in de categorie Testing and Diagnostic Products and Systems in de 2022 Medical Design Excellence Awards en ontving het de Best-in-Show-onderscheidingen.Apparaten in 18 landen


Onder leiding van microfluïdica expert Avishay Bransky, werd PixCell Medical opgericht in 2009 en bracht HemoScreen twee jaar geleden op de markt.


Hoewel de pandemie het bedrijf ervan weerhield om internationaal te reizen om HemoScreen te demonstreren, werden honderden apparaten verkocht via distributeurs in 18 landen.


Nu, zegt Schon, “is de productie vol met orders. We hebben net een Amerikaanse dochteronderneming geopend, dus de commercialisering gaat op volle toeren.”

Veel ziekenhuizen hebben HemoScreen besteld om de workflow te verbeteren, meldt Schon. “Vooral de hulpdiensten hebben er baat bij om binnen vijf minuten resultaat te hebben.”


Het apparaat was echter oorspronkelijk ontworpen voor 'extreme point of care'-toepassingen, zoals landelijke klinieken.


Het was voor zo'n doel dat PixCell een HemoScreen-apparaat, samen met honderden cartridges, aan Oekraïne schonk via de Oekraïense ambassade in Tel Aviv.


Schon zegt dat de HemoScreen kan worden gebruikt voor het snel testen en triageren van vluchtelingen aan de grens of in ziekenhuizen.


“De reden dat we dit systeem aan Oekraïne durven te schenken, is dat een verpleegster het kan uitpakken en kan beginnen met testen – je hebt alleen elektriciteit en redelijke temperaturen nodig. De doos wordt geleverd met een folder waarin wordt uitgelegd hoe u dit moet doen, en er zijn korte trainingsvideo's. Binnen 15 minuten na het uitpakken kun je het apparaat gebruiken.”


Een ander gebruik van de HemoScreen is voor het beoordelen van de effecten van bepaalde psychiatrische medicijnen die regelmatige laboratoriumbezoeken en veneuze bloedafnames vereisen omdat ze potentieel dodelijke effecten hebben op het immuunsysteem dat moet worden gecontroleerd, legt Schon uit. "We kunnen een revolutie teweegbrengen in dit gebied door het ongemak te verminderen en de naaldangst weg te nemen."47 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws