israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw Israëlisch onderzoek toont dat 3 Pfizer vaccinaties minder beschermen tegen Omicron


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een team onderzoekers van het Sheba Medical Center heeft gekeken naar het vermogen van het Pfizer vaccin tegen de nieuwe Omicron variant door 20 gevaccineerde gezondheidswerkers in Sheba 20 die de booster-injectie in de afgelopen maand hebben gekregen te vergelijken met 20 die slechts twee injecties hadden gekregen, de laatste vijf of zes maanden geleden.


Hun conclusie: het neutraliserende vermogen van zelfs drie injecties van het Pfizer-coronavaccin is vier keer minder tegen de Omicron variant dan tegen de Delta-variant.


Het onderzoek was gebaseerd op de exclusieve gegevens die beschikbaar zijn in Sheba als onderdeel van het grote serologische onderzoek dat is uitgevoerd onder gezondheidswerkers in het medisch centrum. Het werd uitgevoerd in samenwerking met het centrale virologielab van het ministerie van Volksgezondheid, dat zich op de Sheba-campus bevindt.


Degenen die de tweede dosis kregen, hadden geen neutraliserend vermogen tegen de variant, terwijl ze enig vermogen bleven hebben tegen Delta en zelfs de originele Wuhan-stam.


"Er was geen enkel neutraliserend vermogen tegen de Omicron variant, en dat is zeer zorgwekkend", zei dr. Gili Regev-Yochay, directeur van de afdeling Epidemiologie van Infectieziekten in het ziekenhuis, in een persbriefing zaterdagavond, eraan toevoegend dat deze mensen mogelijk ook worden blootgesteld aan serieuze ziekte.


Aan de andere kant ontdekte de Sheba-studie dat de boosterdosis het vermogen van het vaccin om tegen Omicron te werken met ongeveer 100 keer vergroot, wat betekent dat er "aanzienlijke bescherming" is, zei Regev Yochay. “Het is lager dan het neutraliserende vermogen tegen de Delta – ongeveer vier keer lager. Maar het is erg optimistisch.”


Ze voegde eraan toe dat "het lijkt alsof er met Omicron een kans is dat mensen met de booster besmet kunnen raken, maar veel minder kans hebben om ernstig geïnfecteerd te raken."


Regev Yochay zei dat het nog steeds onduidelijk is of de effectiviteit van de booster-injectie ook na verloop van tijd zal afnemen, en dat dit iets is waar de Sheba-onderzoekers nu naar kijken.


Het moet worden benadrukt dat de Israëlische studie een neutraliserende antilichaamstudie is die in het laboratorium is uitgevoerd en niet is gebaseerd op gegevens uit de echte wereld. Het onderzoek is verzonden voor peer review.


Vorige week in Zuid-Afrika uitgevoerde laboratoriumtests toonden aan dat antilichamen van twee injecties van het Pfizer-vaccin tot 40 keer minder effectief kunnen zijn tegen de Omicron-variant.


In reactie op deze onderzoeken zei Dr. Sharon Alroy-Preis, hoofd van de Volksgezondheidsdienst, zaterdagavond in een interview met N12 dat het ministerie overweegt mensen te vragen hun derde dosis zo snel als drie maanden na de tweede te krijgen.


"Mensen die de booster hebben gekregen, zijn beter beschermd dan degenen die alleen de tweede hebben gekregen, en natuurlijk meer dan de niet-gevaccineerde," zei Alroy-Preis, daarbij opmerkend dat de enige persoon die besmet is met de Omicron en die in ernstige toestand verkeert, niet gevaccineerd is.
245 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws