israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw plan om buitenlandse hightech arbeiders naar Israël te halen


Ter illustratie Tel Aviv. Screenshot YouTube


De minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked en minister van Wetenschap en Technologie Orit Farkash-Hacohen promoten een nieuw plan om buitenlandse technische arbeiders naar Israël te halen, meldt het financiële dagblad Globes.


Het plan omvat dat het buitenlandse studenten die technische vakken in Israël studeren zal worden toegestaan om een ​​visum te krijgen om hier te blijven werken, terwijl buitenlandse experts ook visa zullen krijgen om in de industrie te integreren.


Officiële cijfers schatten het tekort aan arbeiders in de technologische industrie in Israël op 14.000, waarvan 10.000 software engineering, maar het werkelijke tekort is nog groter. Veel banen kunnen meer dan één persoon ondersteunen, en als de juiste mensen worden gevonden, zullen de grote hoeveelheden kapitaal die door de technologiebedrijven worden opgehaald, hen in staat stellen nog meer werknemers aan te nemen dan de onmiddellijke behoefte dicteert, om de basis te leggen voor toekomstige groei.


Volgens het plan zal een werkgelegenheidsleider worden aangesteld bij de Israel Innovation Authority, die op drie sporen met technologiebedrijven zal samenwerken om nieuwe vacatures in te vullen.


Volgens Globes zullen op het eerste spoor werkvisa worden gegeven aan buitenlandse specialisten om bij Israëlische technologiebedrijven te werken. Deze experts en hun werkgevers zullen aan de volgende voorwaarden voldoen: tweemaal het salaris ontvangen van het gemiddelde salaris in de Israëlische economie en erkenning door de Israel Innovation Authority dat het bedrijf een technologiebedrijf is.


De tweede track is bedoeld voor tech-medewerkers die joods zijn en gerechtigd zijn om naar Israël te emigreren onder de Wet op de Terugkeer (een liyah ), maar die voor een proefperiode of een beperkte tijd naar Israël willen komen voordat ze besluiten om de liyah te beginnen.


Deze werknemers hoeven niet aan de drempel van het dubbele van het gemiddelde salaris te voldoen en kunnen volstaan ​​met een bevestiging van een baan in de techsector, samen met een verklaring dat ze voldoen aan de voorwaarden voor rechten op grond van de Wet op de Terugkeer.


Op het derde spoor zullen driejarige werkvisa worden gegeven aan studenten die technologische vakken in Israël hebben geleerd en in het veld willen blijven en werken voordat ze terugkeren naar hun geboorteland. Deze track is onder andere bedoeld voor de 1.000 studenten uit India die momenteel in Israël op technologietracks studeren. Er is echter besloten dat aan deze afgestudeerden niet meer dan 500 tewerkstellingsvergunningen tegelijk worden verleend.


Minister Shaked legde uit dat: "er een nationale behoefte is om de technologiesector, die tegenwoordig de belangrijkste motor van de Israëlische economie is, te versterken. In plaats van dat bedrijven ontwikkelingscentra in het buitenland openen, verdient het de voorkeur om arbeiders naar Israël te halen, en Joden met rechten onder de Wet van Terugkeer over te halen ook in Israël te gaan werken.

38 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws