israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw verfadditief uit Israël beschermt oppervlakken tegen dodelijke ziekteverwekkers


Foto door Thema Foto's op Unsplash


Geloof ons maar: u wilt geen listeria-infectie krijgen.

De bacteriële infectie is in 25 procent van de gevallen dodelijk, zelfs bij behandeling met antibiotica, en 90% van de mensen die besmet raken, wordt opgenomen in het ziekenhuis op de IC.


Salmonella en E. coli, de andere twee grote slechte bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, zijn ook geen sinecure, maar mensen sterven er zelden aan. Listeria is aanzienlijk dodelijker en kan zelfs miskramen veroorzaken.


Listeria plaagt voornamelijk voedselproductie-installaties. Deze hardnekkige bacteriën verdragen extreem lage temperaturen en droog weer, zout en zure chemicaliën. Ze verstoppen zich in kieren en kleine nissen. Als listeria uw in de winkel gekochte bevroren hotdogs of ijs besmet, zullen ze nog steeds actief zijn wanneer u het voedsel thuis consumeert.


Desinfecterende middelen zoals chloride of bleekmiddel gaan maar een korte tijd mee - en in sommige gevallen neemt de bescherming al na enkele minuten af.


Een nieuw chemisch antimicrobieel verfadditief van de Israëlische startup Bio-Fence stabiliseert desinfectiemiddelen. Zodra de verrijkte verf is aangebracht op vloeren, wanden en plafonds in industriële faciliteiten, gaan ontsmettingsmiddelen veel langer mee en bieden ze langdurige bescherming, vertelt Bio-Fence CEO Ofer Shoham aan ISRAEL21c.


Het additief van Bio-Fence verbetert het vermogen van ontsmettingsmiddelen om ook E. coli en salmonella te bestrijden, maar dodelijke listeria is de belangrijkste focus van het bedrijf.


Als gezondheidsinspecteurs listeria vinden, moet de fabriek "een extreem reinigingsprotocol volgen", legt Shoham uit. “Als het een tweede keer wordt gevonden, stopt de productie. De derde keer wordt de faciliteit volledig stilgelegd.”


Hotdogs


Het verfadditief van Bio-Fence is al drie jaar in ontwikkeling en wordt gebruikt in vier projecten in Israël en nog een paar in het buitenland.


"We hebben één klant die al een herhaalbestelling heeft gedaan", zegt Shoham.


In een 11 weken durende proof-of-concept-test eerder dit jaar, werd verf met het antimicrobiële additief van Bio-Fence aangebracht op de vloer en lagere delen van de muren van een hotdog-schilkamer in een grote Israëlische worstfabriek.


Ondanks herhaalde, strikte reiniging, was de faciliteit voorafgaand aan de pilot voortdurend aanwezig met listeria.


De schilkamer stelde specifieke uitdagingen voor het handhaven van hygiëneniveaus: het is koud vanbinnen, er is aanzienlijke vochtigheid en condensatie, en de zware verplaatsing van werknemers en apparatuur creëren allemaal een omgeving waarin listeria zich kan verspreiden en zich kan vermenigvuldigen.


Tijdens de controlefase van drie weken, voordat de test begon, werd listeria gedetecteerd in 91% van de dagelijkse vloermonsters.


Na het aanbrengen van de Bio-Fence versterkte verf was listeria volledig ondetecteerbaar op het vloeroppervlak.


De pilot toonde een verlaging van 99,9% van het niveau van "gramnegatieve bacteriën" en een aanzienlijke verbetering van de hygiëneniveaus. Alle reinigingspraktijken - inclusief het gebruik van een product op chloorbasis - zijn voor en tijdens de proef hetzelfde gebleven.Eerste om te slagen


Shoham heeft gedurende zijn 38-jarige carrière met voedselhygiëne gewerkt, het meeste bij Diversey, een Amerikaanse leverancier van detergenten en schoonmaakoplossingen met een divisie in Israël.


Bio-Fence begon in 2018 als onderdeel van The Kitchen food-tech hub in Ashdod.


"The Kitchen Hub vroeg of ik interesse had om aan een product te werken dat oorspronkelijk meer te maken had met voedselverpakkingen en machines", zegt hij. 'Ik heb ze gezegd dat het niet gaat werken. We hebben geen controle over het niveau van ontsmettingsmiddel dat aan het oppervlak wordt gebonden. En het is een zwaar gereguleerd veld.”


Bio-Fence werd in plaats daarvan een chemisch technologiebedrijf. Het concept om een ​​antipathogeen additief in verf te mengen is niet nieuw, zegt Shoham.


“Het is bekend en er wordt al jaren onderzoek naar gedaan. Maar niemand was er in geslaagd om er een product van te maken.”


Dit product heeft geen wettelijke goedkeuring nodig omdat het niet wordt verkocht als een antimicrobieel product. Shoham hoopt dat een erkende autoriteit, zoals de FDA, het systeem van Bio-Fence als een nieuwe standaard mag aannemen om faciliteiten kiemvrij te houden.


Dr. Sanaa Khalil werkt bij Bio-Fence. Foto met dank aan Bio-Fence via ISRAEL21C


Het bedrijf kreeg veel aandacht tijdens de begindagen van Covid-19, toen "iedereen bang was om oppervlakken aan te raken", zegt Shoham, hoewel later duidelijk werd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Covid-19 op die manier wordt overgedragen.


Het zevenkoppige bedrijf, dat joden, moslims en christenen in dienst heeft en bijna $ 4 miljoen heeft opgehaald, is actief in het hightechcentrum Har Hotzvim in Jeruzalem en in het Bar-Lev Industrial Park in het noorden van Galilea in Israël.


Beschermende verf


Bio-Fence maakt een pathogeen-bestrijdende verfadditief. Foto met dank aan Bio-Fence via ISRAEL21C


Het bedrijf is van plan het additief rechtstreeks aan verffabrikanten te verkopen. Bio-Fence voerde een pilot uit met de lokale licentiehouder van Sherwin-Williams, een van de grootste verfproducenten ter wereld.


Shoham verwacht dat het additief de prijs van een normale vloer- of wandcoating met 10-15% per vierkante meter zal verhogen. Het chemische additief “beschadigt de basisfunctie van die coatings niet. We voegen gewoon een andere kwaliteit toe aan de verf.”


Hoewel je waarschijnlijk niet weet of het voedsel dat je koopt is gemaakt in een faciliteit die wordt beschermd door Bio-Fence, is het goed om te weten dat Israëlische innovatie achter de schermen werkt om ons gezond te houden.


Voor meer informatie, klik hier


68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws