israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe beperkingen in Israël afgekondigd om totale lockdown te voorkomen


Premier Naftalie Bennett. Screenshot Channel 13 news


In de strijd tegen de snel oprukkende Deltavariant van het COVID-19 virus, heeft de Israëlische regering dinsdagavond nieuwe beperkingen afgelondigd waarvan de meesten komende zondag, 8 augustus, zullen ingaan. Duidelijk is dat niet-gevaccineerden het moelijk zullen gaan krijgen zoals dat ook in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, het geval is.


De nieuwe restricties zijn:


Uitbreiding van het 'Groene Paspoort' naar plaatsen waar samenkomsten zijn van minder dan 100 personen van alle leeftijden inclusief onder de 12 jaar, met ingang van vrijdag 20 augustus. Geen Groen Paspoort betekend geen toegang tenzij een negatieve test lan worden getoond waarvan de kosten per 8 augustus voor rekening van geteste komen. De datum van 20 augustus is gekozen om tijd te hebben een systeem voor sneltesten op te zetten.

2. Het dragen van mondkapjes is ook verplicht in open ruimtes waar bijeenkomsten van meer dan 100 personen plaatsvinden.

3. Ministeries (en voor zover mogelijk de gehele publieke sector) zullen verschuiven naar een werkbasis van 50% aanwezigheid in het ministerie, met andere woorden, thuiswerken wordt weer de regel. De directeur-generaal van het ministerie is bevoegd om in uitzonderlijke omstandigheden wijzigingen door te voeren.

4. Het wordt aanbevolen dat ook de particuliere sector overgaat op thuiswerken.

5. Gevaccineerde volwassenen die zorgen voor minderjarigen onder de 12 jaar of mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, waarvan wordt vastgesteld dat het geverifieerde besmettingsgevallen zijn, moeten in quarantaine.

6. De handhaving van mensen die quarantaine overtreden of mondkapjesplicht overtreden, wordt opgevoerd, door gebruik van elektronisch volgen en steeksproef gewijs bezoeken van quarantaineplichtigen.

7. Het land binnenkomen en verlaten:

* Rode landen – Er komt een ingrijpend vliegverbod, afgezien van speciale gevallen die zijn goedgekeurd door de uitzonderingscommissie.

* Oranje landen – De lijst met landen wordt uitgebreid met de meeste landen van de wereld; iedereen die uit deze landen terugkomt (inclusief degenen die zijn ingeënt en degenen die zijn hersteld) moeten in quarantaine.

* Groene landen - Er zal een zeer beperkte lijst van groene landen worden gedefinieerd, waarvan de terugkeerder in quarantaine moet totdat negatieve testresultaten zijn ontvangen.

8. Het publiek wordt opgeroepen te stoppen met handen schudden, omhelzen en kussen, en niet-essentiële bijeenkomsten in gesloten ruimtes te vermijden.

9. Mensen ouder dan 60 worden speciaal opgeroepen om bijeenkomsten en alle ontmoetingen met niet-gevaccineerde mensen in gesloten ruimtes te vermijden. Dit betekend in de praktijk dat grootouders wordt aangeraden niet met ongevaccineerde kleinkinderen in een binnenruimte te zijn.


Inmiddels wordt duidelijk dat indien er eind van de maand geen daling in de besmettingscijfers is, er zo goed als zeker zal worden overgegaan tot een lockdown tijdens de Joodse feestdagen die op 6 september beginnen.

Israël is niet het enige land wat opnieuw beperking invoerd, veel andere landen zijn daar ook mee bezig, terwijl uit een artikel in de Telegraaf blijkt dat Duitsland nog een stap verder gaat.


Daar zijn binnenkort niet-gevaccineerden nergens meer welkom, ook niet bijvoorbeeld bij de kapper.

175 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws