israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe 'GPS'-nanodrug uit Israël, stopt ontsteking en zou antilichamen kunnen vervangen


Professor Dan Peer. Sreenshot YouTube


Israëlische door "GPS-geleide" nanodeeltjes kunnen als geneesmiddelen ontstekingen aanpakken zonder gezonde immuun cellen te raken, zeggen wetenschappers, die de innovatie "spel veranderend" noemen en zelfs voorspellen dat het therapieën met antilichamen zou kunnen vervangen.


"In plaats van de huidige behandelingen voor ontstekingen, die door het hele lichaam worden gevoeld, sturen we die onze met een eigen GPS naar precies de juiste cellen in het lichaam", zegt professor Dan Peer, vice-president voor onderzoek en ontwikkeling aan de Universiteit van Tel Aviv.


Peer heeft het geïnjecteerde medicijn op muizen getest en vond het even effectief als bekende behandelingen met antilichamen en schetste de prestatie in het peer-reviewed tijdschrift Nature.


De technologie maakt gebruik van ribonucleïnezuur of RNA, een belangrijk groeigebied in wetenschappelijk onderzoek tegenwoordig, aangezien farmaceutische bedrijven meer investeren in de ontwikkeling van RNA-therapieën en vaccins, na het succes van op RNA gebaseerde coronavirus-injecties.


"Onze injectie is zo nauwkeurig dat het lijkt op een gps die je niet alleen naar de juiste straat brengt, maar ook naar de juiste kamer in het juiste appartement in het juiste flatgebouw," zei Peer.


"Dit type onderzoek kan de weg effenen voor de behandeling van ontstekingen om die te verschuiven van antilichamen naar zorgvuldig gerichte en zeer effectieve RNA-therapieën," zei hij.


"Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor alle ontstekingsziekten, verschillende virale ziekten zoals het coronavirus en, wanneer de methode verder wordt ontwikkeld, ook bloedkankers", zei professor Peer.De injectie stuurt op RNA gebaseerde medicijnen, in speciale nanodeeltjes, naar receptoren op cellen waar sprake is van een ontsteking, waar de medicijnen "stilzwijgend" het gen bewerken dat de ontsteking veroorzaakt.


Eerder was prof. Peer en zijn team ontwikkelden toedieningssystemen op basis van vette nanodeeltjes - het meest geavanceerde systeem in zijn soort; dit systeem heeft al klinische goedkeuring gekregen voor de levering van op RNA gebaseerde medicijnen aan cellen. Nu proberen ze het bezorgsysteem nog selectiever te maken.


"Wij zijn het eerste onderzoeksteam ter wereld dat erin is geslaagd een medicijnafgiftesysteem te creëren dat alleen op inflammatoire immuuncellen aan receptoren kan binden en de andere identieke cellen kan overslaan", zei Peer. "Met andere woorden, we leveren het medicijn uitsluitend aan cellen die momenteel relevant zijn voor de ziekte."


“Het probleem is dat de antilichamen werken door de functionaliteit van de T-cellen van het lichaam te verminderen, omdat sommige ontstekingen veroorzaken, terwijl het eigenlijk maar een klein deel van de T-cellen is die de ontsteking veroorzaken.


“Andere T-cellen zijn nodig voor het immuunsysteem, maar worden inactief gelaten door antilichaambehandelingen, wat ongewenst is. In plaats van het hele immuunsysteem te onderdrukken, hebben we nu een manier gevonden om ons alleen te richten op de cellen die daadwerkelijk ontstekingen veroorzaken, "zei Peer.


Volgens prof. Peer, de nieuwe doorbraak heeft mogelijke implicaties voor een breed scala aan ziekten en medische aandoeningen. “Onze ontwikkeling heeft implicaties voor veel soorten bloedkanker en verschillende soorten vaste kankers, verschillende ontstekingsziekten en virale ziekten zoals het coronavirus. We weten nu hoe we RNA in op vet gebaseerde deeltjes moeten wikkelen, zodat het zich bindt aan specifieke receptoren op doelcellen”, zegt hij.


“Maar de doelcellen veranderen voortdurend. Afhankelijk van de omstandigheden schakelen ze over van ‘bindend’ naar ‘niet-bindend’. Als we bijvoorbeeld een snee krijgen, gaan niet al onze immuunsysteemcellen in een 'bindende' toestand, omdat we ze niet allemaal nodig hebben om een ​​kleine incisie te behandelen. Daarom hebben we een verenigd eiwit ontwikkeld dat alleen weet te binden aan de actieve toestand van de receptoren van de cellen van het immuunsysteem. Het eiwit dat we ontwikkelden hebben we getest in diermodellen van inflammatoire darmaandoeningen, zowel acuut als chronisch,” aldus professor Peer.


123 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws