top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe hoor technologie past uw apparaat aan uw 'oorafdruk' aan


Foto door Tirachard Kumtanom via Pexels.com


"Toen ik op de universiteit zat, woonde ik een concert bij van wijlen artiest Prince. Het was zo luid dat ik wekenlang suizen in mijn oren had en mijn gehoor gedempt was" vertelt Tomer Shor aan ISRAEL21C.


Mijn gehoor kwam uiteindelijk terug. Tomer Shor's vader was niet zo gelukkig.


Toen hij in de Israel Defense Forces diende, vergat hij per ongeluk zijn oordopjes een keer te dragen tijdens het schieten met zijn geweer. Het harde geluid tastte zijn gehoor aan, maar net als ik herstelde hij. Toen het echter een tweede keer gebeurde, werd de schade permanent.


"Toen ik opgroeide, zag ik hem worstelen met dagelijkse handelingen, de telefoon gebruiken, tv kijken of naar Waze luisteren in de auto", vertelt Shor aan ISRAEL21c. "Iedereen zou horen 'over 200 meter linksaf', maar hij gaat nog steeds rechtdoor!"


Toen Shor zelf dienst nam in het leger (hij diende in de prestigieuze 8200 technologie-eenheid van de IDF), “zag ik dat dit geen normale manier was om op te groeien, dat niet iedereen door de kamer schreeuwde terwijl de tv helemaal open stond. ”


Shor besloot zijn professionele leven te wijden aan audiotechniek. Hij ontdekte al snel dat geen twee mensen op exact dezelfde manier horen.


Tomer Shor pitcht zijn idee voor Tunefork. Foto met dank aan Tunefork


"Horen is een heel individuele ervaring", vertelt hij aan ISRAEL21c. "Net als vingerafdrukken hebben mensen unieke 'oorafdrukken'. Het is niet dat je het kunt horen of niet. Sommige mensen kunnen lagere frequenties beter horen, terwijl ze voor anderen gemakkelijker hogere frequenties kunnen verwerken. Maar als we naar digitale audio luisteren, of dat nu via een laptop, een koptelefoon of een smart device is, krijgen we allemaal dezelfde audiostream te horen.”


Shor geeft het voorbeeld van Spotify. “Als jij en ik naar hetzelfde nummer luisteren, krijgen we exact dezelfde audiostream, ook al horen we verschillende dingen. We hebben besloten om deze kloof te dichten – zowel voor mensen met gehoorverlies als om de audio-ervaring voor iedereen te verbeteren.”


Gehoortest op een smartphone

De eerste stap naar het personaliseren van audio is een gehoortest. Tegenwoordig worden gehoortesten gedaan in een kliniek, waar u zich in een stille kamer bevindt en verschillende frequenties en versterkingsniveaus krijgt aangeboden. Je tikt of steekt je hand op om aan te geven wat – of of – je hebt gehoord.


De startup van Shor en Yoav Blau, met de grillige naam Tunefork , gebruikt technologie en algoritmen om de gehoortest op een mobiele telefoon na te bootsen.


“Het is niet helemaal hetzelfde, maar we proberen dicht bij de traditionele methode te komen. We hebben hier jaren aan gewerkt met ziekenhuizen en klinieken om de hoogste standaard te bereiken”, zegt Shor.


De oprichters van Tunefork, Tomer Shor en Yoav Blau, hebben allebei familieleden met gehoorverlies. Foto met dank aan Tunefork


Een gehoortest op een telefoon moet ook snel en leuk zijn. Als het een uur duurt om op het scherm te tikken, zullen de meeste gebruikers ophouden, zelfs als de resultaten in hun eigen voordeel zijn.


"Onze volgende stap zal zijn om de test te 'gamificeren', om hem nog korter en gebruiksvriendelijker te maken", voegt Shor toe. Er is een demo klaar en Shor werkt er nu aan om deze te patenteren.


Het opnieuw maken van een gehoortest op een thuisapparaat lost ook het feit op dat, volgens Shor, minder dan 25% van de mensen die baat zouden hebben bij een hoortoestel er ook daadwerkelijk een gebruiken. Veel mensen vinden het proces ontmoedigend.


“We laten mensen zichzelf thuis in kortere tijd testen en we kunnen ze een beknopte uitleg geven van de resultaten, zodat ze hun situatie beter begrijpen”, merkt Shor op.


Gepersonaliseerde audiostreams

Zodra Tunefork uw oorafdruk heeft bepaald, is het de bedoeling om de audio die van een apparaat komt aan te passen aan de behoeften van het individu. ("We versterken alleen de frequenties en geluiden die nodig zijn. We duwen het volume niet alleen omhoog", zegt Shor.)


Hiervoor zoekt Tunefork samenwerkingen met fabrikanten van hoortoestellen, smartphones en koptelefoons, en softwarebedrijven als Zoom en YouTube. Hoewel Tunefork wel een consumentenapp aanbiedt, is het bedoeld als proof-of-concept tool.


Resultaten van gehoortesten. Foto met dank aan Tunefork


“Wij zijn een B2B-bedrijf. We licentiëren onze technologie aan smartphone- en hoofdtelefoonfabrikanten, app-ontwikkelaars, muziek- en videosoftwareprogramma's, zodat ze hun gebruikers meer gepersonaliseerde audiostreams kunnen bieden", zegt Shor.


Tunefork is van plan om gebruikers in staat te stellen hun oorafdrukken in de cloud op te slaan.


“Als je van koptelefoon wisselt, hoef je geen nieuw profiel aan te maken. Je hoeft alleen maar op een knop te klikken en je krijgt gepersonaliseerde audio. Daarom is het doen van de test het allerbelangrijkste”, zegt Shor.


Tunefork heeft tientallen prijzen gewonnen in startup-competities en heeft $ 2 miljoen aangetrokken van investeerders in Israël, Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft zes mensen in zijn kantoor in Tel Aviv.Tuneforks team in Tel Aviv. Foto met dank aan Tunefork


De productontwikkeling is voltooid, zegt Shor, en het bedrijf werkt er nu aan "om onze eerste klanten de technologie in licentie te geven".


Tunefork is niet zonder concurrentie, een deel ervan is behoorlijk goed gefinancierd. Mimi, gevestigd in Duitsland, heeft zojuist $ 25 miljoen opgehaald. SonicCloud in de Verenigde Staten (niet te verwarren met SoundCloud) is een andere, hoewel deze twee B2C-bedrijven zijn die hun eigen apps aan consumenten verkopen.


Dus, wat maakt Tunefork anders?


Shor wijst op de samenwerking van Tunefork met Sheba Medical Center om de app te ontwikkelen en te testen volgens de strenge normen van hoorklinieken.


“We hebben de goedkeuring van een van de top 10 ziekenhuizen ter wereld. Als u met ons samenwerkt, kunt u er zeker van zijn dat u een betrouwbaar product krijgt. We testen en valideren alle relevante parameters.”


Shor zegt dat Sheba's digitale gezondheidsinnovatie ARC Center de Tunefork-app wil gebruiken om op afstand gehoortesten uit te voeren via een smartphone.


"Op dezelfde manier waarop ze een apparaat naar huis sturen om de bloeddruk te meten, zou dit worden gebruikt om het gehoor van een patiënt te testen."


Opname voor medio 2023

Wanneer zullen we Tunefork gepersonaliseerde audio waarschijnlijk op de markt zien?


"Hoofdtelefoonfabrikanten hebben de neiging om elk jaar een nieuw model uit te brengen, dus als Sony zou zeggen 'Ja, laten we het doen', dan zou het ongeveer 12 maanden duren voordat ze de software met de nieuwste hoofdtelefoon uitbrengen", zegt Shor.


"We zijn in gesprek met verschillende fabrikanten, dus hopelijk zal het medio 2023 beschikbaar zijn."


Als het verwarrend lijkt dat Tunefork zowel bedoeld is voor mensen met gehoorverlies als voor het verbeteren van de geluidskwaliteit voor alle luisteraars, herinnert Shor ons eraan dat horen niet binair is.


“We zitten allemaal op het spectrum. Elke dag verliezen we wat gehoor', zegt hij.


Probeer het gewoon niet te versnellen door te veel luide concerten bij te wonen!


Klik hier om Tunefork te bekijken.
74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page