israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nieuwe Israëlische regering kondigt beleidsdoelen aan


Foto via GPO


De 36e Israëlische regering heeft haar beleidsdoelen bekendgemaakt nadat de eerste 100 dagen van deze "veranderingscoalitie" erop zitten. Deze beleidsdoelen zijn o.a. dat ministeries zich moeten concentreren op de overgang naar digitale diensten, het bestrijden van Covid-19, het bevorderen van de Arabische samenleving, het aanpakken van de klimaatverandering, het verminderen van regelgeving en andere kwesties.


De publicatie van het nationale plan valt samen met de eerder deze maand met de door de Knesset in eerste termijn voorlopige goedkeuring van Israëls eerste staatsbegroting in meer dan drie jaar .


De deadline om de staatsbegroting voor 2021 en 2022 in tweede en derde stemming goedgekeurt te krijgen is 4 november, lukt dat niet dan valt automatisch deze regering en zullen er opnieuw nieuwe verkiezingen komen. Op dit moment lijkt het erop dat alle seinen op groen staan en de begroting zal worden goedgekeurt.


"Net zoals het onmogelijk is om een ​​schip te leiden zonder kompas, zo moeten ook de ministers voor zichzelf en het publiek bepalen wat de doelen zijn die ze moeten nastreven en wat de belangrijkste gebieden zijn waarop ze energie en middelen", zei premier Naftali Bennett in een verklaring.


Directeur-generaal van het kabinet van de premier, Yair Pines, voegde eraan toe dat de publicatie "de plannings- en uitvoeringscapaciteiten van het regeringsbeleid zal verbeteren, ten voordele van alle Israëlische burgers".


De eenheidsregering onder leiding van Bennett en minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier Yair Lapid, slaagde erin voormalig premier Benjamin Netanyahu na 12 jaar als de langst dienende premier van Israël, uit zijn ambt te zetten .


De regering van Bennett-Lapid heeft sinds de start te maken met meerdere crises, met name een heropleving van Covid-19, aangedreven door de zeer besmettelijke deltavariant. Als reactie daarop startte de regering een grote campagne om boosterschoten in de armen van alle Israëli's te krijgen in een poging de uitbraak in te dammen.


Maar ook het geweld binnen de Arabische samenleving in Israël baart zorgen, waardoor er al verschillende maatregelen zijn genomen en aangekondigd om hieraan een einde te maken.


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws