israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe Israëlische technologie goedkope multifocale brillen in minuten, niet dagen

Bijgewerkt op: 17 mei 2022


Foto door Designecologist via Pexels.com


Naarmate we ouder worden, zullen de meesten van ons een bril nodig hebben – eerst een leesbril, dan een multifocale bril (of progressieve), een markt die alleen al in de Verenigde Staten ongeveer $ 12 miljard waard is. De totale waarde van de oogzorgsector bedraagt ​​wereldwijd meer dan 100 miljard dollar.


Met multifocale brillen kan de drager de afstand zien door de bovenkant van het glas, dichtbij zicht onderaan en midden bereik, zoals een computerscherm, door het midden.


Ze doen hun werk goed, maar ze zijn duur.


Er zijn verschillende soorten brillen, maar de beste kan gemakkelijk meer dan $ 1.000 per paar opleveren. Er zijn ook visuele vervormingen om aan te wennen, waarbij soms een wijziging van het recept nodig is omdat de optometrist het precies goed probeert te krijgen, en een wachttijd omdat de bril in een fabriek wordt geperst, vaak ver weg.


Een nieuwe technologie van de Israëlische startup Addon Optics brengt de fabriek naar het kantoor van de opticien.


Het bedrijf heeft een apparaat ontwikkeld ter grootte van een broodroosteroven of een kleine 3D-printer waarmee in zes minuten een multifocale lens kan worden gemaakt voor een fractie van de oude prijs, ter vervanging van een grote fabriek.


De innovatie van Addon kan "van een op maat gemaakt product een kant-en-klaar product maken", legt Amir Erlichman, de CEO van het bedrijf, uit.


Hoe het werkt


Een opticien voert twee plastic platen in de Addon unit. Een daarvan is een standaard enkelvoudige lens. De andere is een zeer dunne, flexibele lens die de multifocale mogelijkheden toevoegt en is bevestigd aan de achterkant van de enkelvoudige lens.


Er zijn 24 verschillende combinaties met stappen van een kwart dioptrie.


De lensmaterialen die Addon levert zijn gecoat met anti-reflecterend en anti-kras materiaal. Dit is een andere verandering ten opzichte van de standaardprocedure, waarbij de coating pas wordt toegevoegd nadat de lens is gegenereerd.


De snelheid waarmee Addon een lens kan maken, betekent dat opticiens nu kunnen concurreren door diensten aan te bieden zoals levering op dezelfde dag of zelfs een expreszending van één uur.


Lenzen moeten nog worden gesneden zodra ze uit de machine komen om te passen bij de specifieke framemaat van de klant.


Komt later dit jaar


Hoeveel kost de in de winkel geproduceerde bril van Addon?


“We zijn een business-to-business bedrijf en verkopen rechtstreeks aan de retailers. We hebben dus geen prijs voor een eindgebruiker”, legde Erlichman uit, erop wijzend dat het zo laag zou kunnen zijn als 10 procent van de huidige kosten. Sommige retailers zouden er ook voor kunnen kiezen een groter deel van de winst in eigen zak te steken.


Addon heeft een "printer-en-inkt"-bedrijfsmodel aangenomen - dat is waar het apparaat zelf extreem goedkoop of zelfs gratis is, waarbij het bedrijf geld verdient door de "inkt" te verkopen (in het geval van Addon de lenzen). Hetzelfde model wordt gebruikt met wegwerpscheermessen: de scheermessen zijn meestal goedkoop of gratis, maar u betaalt voor de mesjes.


Addon richt zich op de grote ketens, zoals LensCrafters, die gemakkelijk duizenden multifocale lenzen per dag kunnen produceren. Uiteindelijk is het doel om "honderdduizenden lenzen te produceren die per jaar worden verkocht".


Hoewel Addon al honderden proefklanten heeft en goedkeuring heeft gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration, zouden de eerste Addon-apparaten later dit jaar in Amerikaanse retailers en brillenlaboratoria moeten verschijnen, zegt Erlichman.


Het bedrijf zal zijn product ook beschikbaar maken in Israël, Duitsland en Australië voordat het verder uitbreidt, voegt hij eraan toe.


Zullen klanten van Zenni, de populaire online optische winkel met korting, kunnen profiteren van de technologie van Addon? Absoluut, zegt Erlichman, hoewel hij zegt dat Addon voorzichtig moet handelen, "stap voor stap", waarbij de grotere fysieke retailers de eerste stap moeten zetten.


Zodra de commerciële activiteiten zijn uitgevoerd, zal Addon Optics een website lanceren, zegt Erlichman. "We wilden nog niet op de radar van de grote jongens komen", zegt hij tegen ISRAEL21c.


Niet dat er veel concurrentie is.


De Israëlische startup DeepOptics heeft een technologie waarmee de drager kan schakelen tussen dichtbij en veraf zien met een tik op het brilmontuur, maar dat is verre van een apparaat om de lenzen daadwerkelijk ter plaatse te produceren.


Luxexcel is dichterbij - het in Nederland gevestigde bedrijf heeft een technologie voor het 3D-printen van lenzen van alle soorten, maar het is een verbetering van bestaande fabrieken in plaats van het proces te verkleinen tot de grootte van een aanrechtapparaat.


Meneer Optiek


Addon Optics, waar zo'n 20 mensen werken, verhuist binnenkort naar een groter pand in Netanya. Het bedrijf haalde in januari $ 12 miljoen op van AP Partners, bovenop de $ 8 miljoen die eerder was opgehaald.


Erlichman startte Addon in 2016 met Haim Engler (de twee zijn vrienden sinds hun IDF-computerdagen) en prof. Yoel Arieli, hoofd van de elektro-optische engineeringafdeling van het Lev Academic Center - Jerusalem College of Technology.


Arieli en Engler kwamen op het idee en benaderden vervolgens Erlichman, die jarenlange ervaring heeft als durfkapitalist en ondernemer. (Hij verkocht in 2007 live-expert adviesplatform Kasamba aan LivePerson voor $ 9 miljoen in contanten en $ 31 miljoen in voorraad.)


Amir Erlichman, links, en Haim Engler. Foto met dank aan Addon Optics


Het is zes jaar geleden dat Erlichman en vrienden Addon begonnen. Wat duurde zo lang? De uitlijning tussen de lenzen moet perfect zijn, legt hij uit. "Als je het een micron naar links krijgt, krijg je hoofdpijn."


Addon is een Hebreeuws-Engels woordspeling. In het Engels verwijst het naar de benadering van het bedrijf om een ​​flexibele multifocale lens toe te voegen aan een enkelvoudige lens. In het Hebreeuws betekent adone "meneer", wat, wanneer toegevoegd aan de volledige naam van het bedrijf, zich vertaalt als "Mr. Optiek."


Naarmate bedrijven en retailers de technologie van Addon overnemen, kan dit nieuwe markten openen. Apotheken zullen bijvoorbeeld toegang krijgen tot de multifocale brillenglazen door een Addon-unit achter de toonbank te plaatsen.


Erlichman wil dat ISRAEL21c-lezers nog één ding weten over zijn bedrijf. “Het is veel milieuvriendelijker dan het bestaande proces. We gebruiken geen chemicaliën of water. Slechts een kleine hoeveelheid lijm, niet dikker dan een paar micron. Onze werkwijze is heel zuiver.”


Dat maakt Addon goed voor je portemonnee en goed voor de planeet.

239 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws