israelnieuws israelnieuws
top of page

Nieuwe Israëlische technologie ontdekt wie er liegt, door zich te richten op de gezichtsspieren


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv ontdekten 73% van de leugens die door proefdeelnemers werden verteld op basis van de samentrekking van hun gezichtsspieren, waardoor een hogere detectiegraad werd bereikt dan welke bekende methode dan ook.


De studie identificeerde twee verschillende groepen 'leugenaars': degenen die hun wangspieren activeren wanneer ze liegen, en degenen die hun wenkbrauwen activeren. Volgens de onderzoekers heeft de technologie een groot potentieel voor het opsporen van bedrog in real-life contexten, zoals veiligheid en misdaad.


De studie werd uitgevoerd door een team van experts van de Universiteit van Tel Aviv onder leiding van prof. Yael Hanein van het Center of Nanoscience and Nanotechnology and School of Electrical Engineering, Iby en Aladar Fleischman Faculty of Engineering, en prof. Dino Levy van de Coller School of Beheer. Het team bestond uit Dr. Anastasia Shuster, Dr. Lilach Inzelberg, Dr. Uri Ossmy en PhD-kandidaat Liz Izakon. Het artikel is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Brain and Behaviour.


De nieuwe studie was gebaseerd op een baanbrekende innovatie van het laboratorium van prof. Hanein: stickers gedrukt op zachte oppervlakken met elektroden die de activiteit van spieren en zenuwen bewaken en meten. De technologie, al gecommercialiseerd door X-trodes Ltd., heeft vele toepassingen, zoals het monitoren van slaap thuis en vroege diagnose van neurologische ziekten. Deze keer kozen de onderzoekers ervoor om de effectiviteit ervan in een andere arena te onderzoeken - leugendetectie.


Prof. Levy legt uit: "Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het voor ons bijna onmogelijk is om te bepalen wanneer iemand tegen ons liegt. Zelfs experts, zoals politie-ondervragers, doen het maar een beetje beter dan de rest van ons. Bestaande leugendetectors zijn zo onbetrouwbaar dat hun resultaten niet toelaatbaar zijn als bewijs in rechtbanken - omdat bijna iedereen kan leren hoe hij zijn hartslag kan controleren en de machine kan misleiden. Er is daarom grote behoefte aan een nauwkeuriger technologie voor het identificeren van misleiding. Ons onderzoek is gebaseerd op de veronderstelling dat gezichtsspieren verdraaien als we liggen, en dat tot nu toe geen elektroden gevoelig genoeg zijn geweest om deze verdraaiingen te meten."


De onderzoekers plakten de nieuwe stickers met hun speciale elektroden op twee groepen gezichtsspieren: de wangspieren dicht bij de lippen en de spieren boven de wenkbrauwen. De deelnemers werd gevraagd om in paren tegenover elkaar te zitten, met een koptelefoon op waardoor de woorden 'lijn' of 'boom' werden uitgezonden. Wanneer de drager 'lijn' hoorde maar 'boom' zei of omgekeerd, loog hij duidelijk, en het was de taak van zijn partner om te proberen de leugen te ontdekken. Daarna wisselden de twee proefpersonen van rol.

Zoals verwacht waren de deelnemers niet in staat om de leugens van hun partners met statistische significantie te detecteren. De elektrische signalen die werden afgegeven door de elektroden die aan hun gezicht waren bevestigd, identificeerden de leugens met een ongekend succespercentage van 73%.


Prof. Levy: "Aangezien dit een eerste onderzoek was, was de leugen zelf heel eenvoudig. Als we in het echte leven liegen, vertellen we meestal een langer verhaal dat zowel bedrieglijke als waarheidsgetrouwe componenten bevat. In ons onderzoek hadden we het voordeel te weten wat de deelnemers hoorden via de headsets en wisten dus ook wanneer ze logen. Met behulp van geavanceerde machine learning-technieken hebben we ons programma getraind om leugens te identificeren op basis van EMG-signalen (elektromyografie) die van de elektroden komen. Door deze methode toe te passen, bereikten we een nauwkeurigheid van 73% - niet perfect, maar veel beter dan welke bestaande technologie dan ook. Een andere interessante ontdekking was dat mensen door verschillende gezichtsspieren liggen: sommigen liggen met hun wangspieren en anderen met hun wenkbrauwen."


De onderzoekers geloven dat hun resultaten dramatische implicaties kunnen hebben op vele terreinen van ons leven. In de toekomst kunnen de elektroden overbodig worden, met videosoftware die is getraind om leugens te identificeren op basis van de daadwerkelijke bewegingen van gezichtsspieren. Prof. Levy voorspelt: "In de bank, bij politieverhoren, op de luchthaven of bij online sollicitatiegesprekken, zullen camera's met hoge resolutie die zijn getraind om bewegingen van gezichtsspieren te identificeren, waarheidsgetrouwe verklaringen van leugens kunnen onderscheiden. Op dit moment is het de taak van ons team om de experimentele fase te voltooien, onze algoritmen te trainen en de elektroden af te schaffen. Als de technologie eenmaal geperfectioneerd is, verwachten we dat deze tal van, zeer diverse toepassingen zal hebben."115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws