top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe methode verwijdert snel en efficiënt gifstoffen uit water


Drinkwater kan schadelijke gifstoffen bevatten, maar nieuwe Israëlische technologie helpt ze eruit te filteren. Foto door pan xiaozhen op Unsplash


Synthetische organo-fluor chemische verbindingen (PFAS) zijn nogal een mondvol. Niet alleen om te zeggen, maar helaas ook om te consumeren, aangezien de gevaarlijke chemicaliën berucht zijn omdat ze drinkwater bereiken en mensen blootstellen aan een breed scala aan schadelijke effecten. En ze zijn moeilijk te verwijderen.


Maar recent onderzoek van het Technion -het Israel Institute of Technology- heeft een manier gevonden om deze uitdaging te overwinnen, door bijna 90 procent van de schadelijke gifstoffen uit te roeien zonder andere, ongewenste stoffen in het drinkwater vrij te geven.


PFAS is te vinden in producten als antiaanbaklaag, blusschuim en vlamvertragers. Ze bereiken het grondwater door in de bodem te sijpelen of wanneer afvalwater wordt gebruikt voor irrigatie. Ze blijven lang in de grond en veroorzaken grote besmetting van drinkbronnen. Blootstelling kan leiden tot kanker, hart- en leveraandoeningen en geboorteafwijkingen.


Het verwijderen van PFAS uit drinkwater gebeurt door middel van eenvoudige en goedkope technieken, maar deze zijn niet erg efficiënt. Ze brengen ook de verontreinigende stoffen over naar het absorberende materiaal, waardoor verdere zuiveringsstappen nodig zijn.


Het onderzoek van Technion en gepubliceerd in het Chemical Engineering Journal combineerde twee bestaande oplossingen: oxidatieprocessen en gerichte polymeren die de vervuilende stoffen opnemen.


Een illustratie van de manier waarop klei-polymeercomposieten en oxidatie schadelijke PFAS uit water verwijderen. Foto met dank aan het Technion Woordvoerderskantoor


De onderzoekers toonden aan dat het mogelijk is om de verontreinigende stoffen te scheiden met speciale polymeren en vervolgens geavanceerde oxidatieprocessen te gebruiken om ze te elimineren, aldus ISRAEL21C.


Ze gebruikten natuurlijke, goedkope en veilige ijzeroxide en kleien samen met cyclodextrinepolymeren. Deze klei-ijzer-polymeercomposieten beperken de PFAS op het oppervlak en versnellen vervolgens het oxidatieproces dat de verontreinigende stoffen vernietigt tot niet-toxische stoffen.


Dit proces bereikt een efficiëntie van bijna 90 procent en het duurt slechts enkele minuten om zeven soorten PFAS te verwijderen.


Er zijn nog geen plannen om de op laboratorium gebaseerde technologie te integreren in pilots of waterfiltratiefaciliteiten, maar de onderzoekers hopen dat dit in het komende jaar zal gebeuren.

87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page