israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nieuwe neusspray uit Israël levert psychedelische medicijnen voor mensen met PTSS


Van deze paddenstoelen komt de psychedelische drug psilocybine. Foto met dank aan Madrigal Mental Care


Het Israëlische biofarmaceutische bedrijf Madrigal Mental Care ontwikkelt een nieuwe neusspray om psychedelische medicijnen aan de hersenen te leveren voor de behandeling en preventie van posttraumatische stressstoornis (PTSS).


Het op nanotechnologie gebaseerde leveringssysteem zal vandaag worden geïntroduceerd op de Biomed Israel 2022 internationale Life Science and HealthTech conferentie in Tel Aviv, die tot 12 mei duurt.


Geschat wordt dat alleen al in Amerika ongeveer 3,5% van de volwassenen het afgelopen jaar PTSS had.


De behandeling omvat traditioneel zowel psychotherapie als medicijnen die de neurotransmitters serotonine of noradrenaline (SSRI's en SNRI's) beïnvloeden. Het remissiepercentage is echter hoog.


De experimentele spray bevat biologisch afbreekbare nano deeltjes waarin moleculen van psychedelische stoffen zoals psilocybine (de werkzame stof in 'paddo's'), ketamine, mescaline en MDMA (ecstasy) zijn ingekapseld.


"Een toenemend aantal onderzoeken wijst op de voordelen van het gebruik van psychedelische medicijnen voor de behandeling van psychiatrische stoornissen zoals PTSS, depressie, angst, obsessieve-compulsieve stoornis en zelfs verslaving, met lage doses", zegt de uitvinder van het systeem, prof. Amnon Sintov van de afdeling biomedische technologie aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) tegen ISRAEL21C.


"Vanwege hun krachtige effect op het menselijk brein, is het absoluut noodzakelijk om deze medicijnen op een veilige manier en in precieze doses te kunnen leveren," zei hij.


De technologie is in licentie gegeven aan Madrigal Mental Care door BGN Technologies, het technologieoverdrachtbedrijf van BGU.


David Gabay, medeoprichter en voorzitter van Madrigal, zei dat het systeem "een aanzienlijk voordeel biedt ten opzichte van gangbare praktijken in termen van stabiliteit en nauwkeurigheid."


Tot nu toe zijn de doses psilocybine getest op ontstoken hersencelculturen in laboratoriumstudies uitgevoerd door Prof. Shimon Ben-Shabat van de afdeling biochemie en farmacologie van BGU.


"We beginnen momenteel met preklinische proeven met knaagdieren met als doel goedkeuringen voor de werkzaamheid en veiligheid te verkrijgen om volgend jaar de eerste klinische proeven bij mensen te starten", zei Gabay.


"Er is een enorme behoefte aan betere behandelingen voor PTSS en andere psychische stoornissen", merkte Galit Mazooz Perlmuter van BGN Technologies op. "We hebben een patentaanvraag ingediend om deze unieke aanpak te beschermen."


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws