israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Nieuwe regering geeft 30-puntenhandvest vrij waarbij het welzijn Israëlische burgers voorop staat


De partijleiders van de nieuwe regering kwamen zondagavond bij elkaar. Screenshot Channel 12 News


Uit het regeringsakkoord van de nieuwe regeringscoalitie blijkt dat 'het welzijn van Israëlische burgers uit alle groepen en sectoren zal worden verbeterd, en de staatsbegroting er snel zal komen en zal worden goedgekeurd om Israël uit politieke en economische crises te halen.


Het document waarin de regeringsagenda wordt geschetst, werd maandagavond door Hebreeuwse media gepubliceerd. Het behandelt geen specifieke religie-staatkwesties en verwijst slechts vaag naar het vredesproces, wist Channel 12 te melden.

Als onderdeel van het regeerakkoord voor de komende "regering voor verandering", zullen Yamina-chef Naftali Bennett en Yesh Atid-leider Yair Lapid het wederzijdse vetorecht delen, meldden Hebreeuwse media maandagavond.


De acht partijen in de toekomstige coalitie zijn een ​​termijnlimiet overeengekomen om voor premiers in te voeren, met een maximum van twee termijnen van 4 jaar. Maar een clausule in de overeenkomst waarin wordt beloofd een wet aan te nemen die een premier verbiedt het ambt uit te voeren als die strafrechtelijk wordt aangeklaagd, is uit het ontwerp geschrapt, aldus Channel 12.


De regering zal ook andere electorale hervormingen overwegen na vier verkiezingen in twee jaar, waaronder een verschuiving naar een regionaal stemsysteem, het houden van voorverkiezingen op de dag van de algemene verkiezingen en het toestaan aan Israëli's in het buitenland om ook te stemmen.


De nieuwe regering heeft ook haar handvest vrijgegeven, dat uit 30 verschillende clausules bestaat. In de preambule van het manifest stond dat "de eenheidsregering die zal worden gevormd zich bij haar acties zal concentreren op het maatschappelijk en economisch gebied, om het welzijn van Israëlische burgers uit alle groepen en sectoren te verbeteren, en binnen korte tijd vanaf de datum van zijn inauguratie de goedkeuring van een staatsbegroting voor de komende jaren te krijgen."

]

De afgelopen jaren is de staatsbegroting een groot probleem geweest en is er sinds 2019 geen staatsbegroting meer geweest aangezien premier Netanyahu en zijn bondgenoten verschillende pogingen hebben geblokkeerd om een ​​financiële blauwdruk voor het land aan te nemen, en heeft dit zelfs geleid tot de ineenstorting van de meest recente regering.


Het handvest verklaarde verder dat de regering "zich zou concentreren op de vele kwesties die alle burgers van het land betreffen op het gebied van veiligheid, gezondheid en economie.


“De regering onder leiding van Bennett en Lapid zal ook werken aan het dichten van de kloven tussen de verschillende elementen van de Israëlische samenleving en aan het versterken van de fundamenten van Israël als een Joodse en democratische staat in de geest van de Onafhankelijkheidsverklaring, en zal verschillende programma’s leiden die erop gericht zijn de staat Israël eruit te krijgen. van de economische crisis."


De toekomstige regering beloofde ook om hervormingen door te voeren om de rechten van verdachten in het strafrechtsysteem te versterken, en om een ​​commissie op te richten om de vooruitgang van een quasi-constitutionele basiswet over wetgeving te wegen.


Over religie en staat zei het document: "De partijen komen overeen om kwesties met betrekking tot religie en staat, waarvoor brede publieke steun bestaat, naar voren te brengen", zonder verdere uitwerking.


Volgens de Times of Israël hebben leden van de nieuwe regering vorige week aan bezoekende Amerikaans Joodse leiders verteld dat de nieuwe regering van plan is om de momenteel bevroren deal te implementeren om het pluralistische gebedspaviljoen bij de Westelijke Muur uit te breiden.


Dit was een heet hangijzer tussen Netanyahu en de ultraorthodxe partijen die daar altijd faliekant op tegen waren.


Het wachten is nu op Knesset voorzitter Yair Levin die moet aankondigen wanneer de nieuwe regering zal worden beëdigd. Mogelijk dat hij dat pas zal toestaan op de laatst mogelijk dag, maandag 14 juni, om zodoende Netanyahu de kans te geven overlopers te vinden waardoor de nieuwe regering op losse schroeven zou komen te staan.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws