top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe tentoonstelling over het Joodse leven in Israël ten tijde van de Misjna en de Talmoed?


Voor het eerst tentoongesteld in Israël is de Magdala steen in het Yigal Allon Center. Foto Einat Ambar Armon / Israel Antiques Authorithy


Voor het eerst is er een tentoonstelling over de Joodse geschiedenis en het leven in de vijf Joodse centra in Galilea, Usha, Shfaram, Beit She'arim, Tzipori en Tiberias na de verwoesting van de Tweede Tempel.


De tentoonstelling van de Israel Antiquities Authority in het Yigal Allon Centre in Kibbutz Ginossar biedt een glimp van de eeuwen waarin Joodse wijzen erin slaagden een gemeenschap in Galilea te herbouwen.


Het " Sanhedrin- pad" toont meer dan 150 objecten uit de late Tweede Tempelperiode en de volgende eeuwen, waarvan sommige voor het eerst te zien zijn, waaronder een imposante steen gegraveerd met een afbeelding van de tempel. Het geeft een diepere kijk op het wandelpad, ingehuldigd in 2017, dat verschillende sites uit die eeuwen met elkaar verbindt. meldt The Jerusalem Post.


Het Grote Sanhedrin was de vergadering van 71 wijzen die optrad als het hoogste gerechtshof voor het Joodse volk. Na de vernietiging van de tempel in 70 CE, werd deze verschillende keren verplaatst, herinnert de Talmoed zich.


“Het Sanhedrin werd verbannen in tien fasen aan het einde van de Tweede Tempelperiode en na de verwoesting van de Tempel. Dit is bekend uit de traditie. Het verhuisde van “de Kamer van Gehouwen Steen, zijn vaste zetel in de Tempel, naar Ḥanut, letterlijk, winkel, een aangewezen plek op de Tempelberg buiten de eigenlijke Tempel; en van Ḥanut tot Jeruzalem; en van Jeruzalem tot Yavne;' leest een passage uit het Rosj Hasjana-traktaat (31a) zoals vertaald door de William Davidson-editie van de Talmoed.


Een oliekaars met het model van de zevenarmige lamp die werd ontdekt op de Usha-site op het Sanhedrin-pad. Foto Yaniv Berman / IAA


Gelegen in het centrale deel van het land van Israël, volgens de joodse traditie, was "Yavne en zijn wijzen" de beloning die Rabbi Yohanan Ben Zakkai vroeg aan de Romeinse generaal Vespasianus nadat hij had voorspeld dat hij de nieuwe keizer zou worden.


“En van Yavne [het Sanhedrin verhuisde naar] naar Usha; en van Usha keerde het terug naar Yavne; en van Yavne ging het terug naar Usha; en van Usha tot Shfaram; en van Shfaram tot Beit She'arim; en van Beit She'arim tot Tzipori; en van Tzipori naar Tiberias”, vervolgt de passage.


De geschiedenis en het leven van de vijf centra in Galilea, Usha, Shfaram, Beit She'arim, Tzipori en Tiberias is een van de aandachtspunten van de tentoonstelling.


Tot de tentoongestelde voorwerpen behoren een olielamp, inscripties met de woorden 'shalom' en 'Shabbat' en namen van wijzen zoals Yaakov en Shimon in het Hebreeuws en in het Aramees, en een schat aan zilveren en bronzen munten uit de tijd van de opstand tegen de Romeinen onder leiding van Shimon Bar Kochba (132-135 CE), die werd gevonden in het midden van een afgebrand gebouw, wat wijst op de zware tol die het conflict zelfs in Galilea eiste.


Daarnaast krijgt het publiek voor het eerst de kans om de originele Magdala Stone te zien.

De steen werd in 2009 gevonden in Magdala, een grote Joodse nederzetting tijdens de vroeg-Romeinse periode aan de westelijke oever van het Meer van Galilea.


De opgraving bracht Joodse rituele baden ( mikvaot ), straten, een marktplaats en industriële voorzieningen aan het licht, evenals een synagoge, waarvan de muren waren versierd met gekleurd pleisterwerk, samen met mozaïekvloeren langs de stoep. De steen stond in het midden van de grote zaal van de synagoge en stelde de Tweede Tempel van Jeruzalem voor, met een gebeeldhouwde zevenarmige menora aan een van de zijkanten. Het was een cruciale ontdekking omdat de afbeelding in de steen was gegraveerd toen de tempel nog stond.


"De tentoonstelling is uniek, niet alleen vanwege de fascinerende vondsten die worden tentoongesteld, maar ook omdat het een kijkje geeft in het 'achter de schermen' van hun expositie", aldus IAA-directeur Eli Escosido. "Het display toont de mensen die de artefacten hebben gevonden, of het nu gaat om opgravingen of bij de verschillende activiteiten achter het maken van het pad."


Sanhedrin Trail-display in Yigal Allon Center. Foto Einat Ambar Armon / IAA


"Het bezoeken van de tentoonstelling en het wandelen langs het Sanhedrin-pad vullen elkaar aan alsof je door een tweerichtingsstraat beweegt, het stelt ons in staat om in de tijd te reizen in onze geschiedenis en ons erfgoed."85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page