top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv onthult een mechanisme dat hartziekten koppelt aan de ontwikkeling van kanker


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) en het Leviev Cardiothoracic and Vascular Center van het Sheba Medical Center hebben een mechanisme gevonden dat verantwoordelijk is voor het verhogen van het risico op het ontwikkelen van kanker bij patiënten met een hartaandoening: die kleine extracellulaire belletjes of blaasjes (sEV’s) , die door het zieke hart worden afgescheiden om zichzelf te genezen, worden in de bloedbaan vrijgegeven – en bevorderen de groei van kankercellen door het hele lichaam. De onderzoekers schatten dat de belangrijke ontdekking de protocollen voor de behandeling van hartziekten kan verbeteren, zodat artsen ook rekening houden met het verhoogde risico op kanker. De studie werd gefinancierd door de Israel Cancer Association en de Israel Science Foundation.


Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. Jonathan Leor van het Neufeld Cardiac Research Institute, Faculteit Medische en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv en het Taman Instituut van Sheba's Leviev Center en zijn student Tal Caller, een medische en onderzoeksstudent aan Tel Aviv. De medische school van de Universiteit van Aviv. Het onderzoek werd gepubliceerd in het belangrijke medische tijdschrift Circulation.


Caller legt uit: “In 2013 toonde de Israëlische cardioloog Tal Hasin voor het eerst aan dat er een verband bestaat tussen hartfalen en kanker. Patiënten met een hartaandoening lopen een groter risico om kanker te ontwikkelen, en aangezien hartziekten al een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn – op de eerste plaats in de VS en op de tweede plaats in Israël – betekent dit dat veel mensen risico lopen. Uit ons onderzoek is gebleken dat het zieke hart kankerbevorderende factoren afscheidt, die we hebben geïdentificeerd als kleine extracellulaire blaasjes (sEV's). Dit zijn kleine deeltjes verpakt in een eenvoudig membraan, die door alle cellen worden uitgescheiden, maar vanwege hartschade komen deze blaasjes in grotere hoeveelheden vrij en bevatten ze factoren die verband houden met ontsteking, genezing, groei, aanmaak van nieuwe bloedvaten en veranderingen in het immuunsysteem. systeem. Deze blaasjes bewegen zich door de bloedsomloop en bereiken uiteindelijk de tumor of het prekankerweefsel.”


Caller voegt hieraan toe: “Na een verwonding aan de hartspier en verslechtering tot hartfalen komen sEV’s vrij die groeifactoren en kleine nucleïnezuurmoleculen bevatten die de celdeling bevorderen. Deze sEV's dragen bij aan de genezing van het beschadigde hartweefsel. Wanneer ze echter vrijkomen uit het gewonde hart, bewegen deze blaasjes zich binnen de bloedsomloop van het lichaam en richten zich uiteindelijk op kankergezwellen.”

Prof. Jonathan Leor: “Er zijn veel theorieën voorgesteld om het verhoogde risico op kanker bij hartpatiënten te verklaren. Ze begonnen met gedeelde risicofactoren zoals roken, diabetes en obesitas en eindigden met een enkel eiwit of molecuul. We hebben voor het eerst aangetoond dat het zieke hart sEV’s uitscheidt die duizenden verschillende groeifactoren bevatten. Deze belletjes bevorderen direct de groei van bepaalde tumoren en moduleren ook het immuunsysteem, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt voor tumorgroei.”


Om hun hypothese te testen, remden de onderzoekers van TAU de vorming van sEV's in diermodellen met hartziekten en ontdekten ze dat het risico op kanker afneemt samen met de remming van de productie van blaasjes. Dit is echter geen haalbare therapeutische optie, aangezien het remmen van de productie van de blaasjes ernstige ongewenste bijwerkingen veroorzaakt.


Prof. Leor: “Als je de vorming van sEV’s systematisch remt, krijg je minder kanker – maar je veroorzaakt gaandeweg bijkomende schade. Daarom probeerden we een andere strategie: behandel het hart van de patiënt om de schade aan het hartweefsel te verminderen, zodat het minder sEV’s uitscheidt. We gebruikten spironolacton, een bekend, oud en effectief medicijn dat wordt gebruikt om hartfalen te behandelen. We behandelden de dieren in een zeer vroeg stadium van de ziekte met spironolacton en ontdekten dat het hart 30% minder sEV’s afscheidde – en dat de kankertumoren langzamer groeiden. Ons experiment laat zien dat het mogelijk is om in te grijpen bij hartziekten op een manier die het risico op kanker bij hartpatiënten verkleint.”


Wat betreft de klinische implicaties van het onderzoek is Caller voorzichtig in zijn woorden: “Het kan nodig zijn om de bestaande behandelingen voor het hart aan te passen, zodat ze ook rekening houden met het risico op kanker. Daarnaast is het mogelijk om bij hartpatiënten biomarkers te vinden die wijzen op een verhoogd risico op kanker, omdat niet alle patiënten een verhoogd risico lopen. Dit is fundamenteel onderzoek en er is nog veel werk nodig om het verband tussen de twee te ontrafelen.”


Moshe Bar-Haim, CEO van de Israel Cancer Association, voegt hieraan toe: “Dankzij publieke donaties en aangewezen fondsen onderzoekt en selecteert de onderzoekscommissie van de Israel Cancer Association elk jaar tientallen onderzoeken en financiert onderzoekers en artsen van onderzoeks- en behandelcentra over de hele wereld. Israël. Op basis van deze onderzoeken werden nieuwe methoden ontwikkeld voor de diagnose, behandeling en revalidatie van kankerpatiënten. Onderzoek kent geen territoriale grenzen, dus elke prestatie op het gebied van onderzoek hier in Israël is een prestatie voor de hele wereld.


We hopen dat het nieuwe onderzoek – waaruit blijkt dat als gevolg van hartziekten extracellulaire bubbels worden afgescheiden en het risico op kanker verhogen – onmiddellijke toepassing in Israël en de rest van de wereld mogelijk zal maken, ten behoeve van een nauwkeurige behandeling van patiënten.”

474 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page