israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek in Israël toont dat boostershot risico op overlijden aan Covid bij 50+ met 90% vermindert


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Onderzoek in Israël door het Clalit ziekenfonds, in samenwerking met Ben-Gurion University of the Negev en Sapir Academic College, toont aan dat een derde vaccinatie van het coronavirus vaccin het risico op overlijden aan Covid, met 90% vermindert.


Het onderzoek werd woensdagavond gepubliceerd in de New England Journal of Medicine .


Het door Clalit Health Services uitgevoerde onderzoek, volgde alle 843.208 klanten van het ziekenfonds van 50 jaar en ouder, die de tweede dosis van het vaccin ten minste vijf maanden eerder hadden gekregen, en vergeleek de sterftecijfers van COVID-19 onder de groep die het boostershot hadden gekregen met de groep die dat niet had.


Het team analyseerde de gegevens van Clalit met behulp van geavanceerde statistische methoden om de effectiviteit van de derde dosis van het Pfizer-vaccin te bepalen bij het voorkomen van sterfte bij mensen ouder dan 50 jaar.


Uit het onderzoek bleek dat onder degenen die het boostershot hadden gekregen - vanaf een week na de injectie - het sterftecijfer door Covid met 90 procent daalde. Bij mannen daalde het met 88 procent en bij vrouwen met 94 procent, vergeleken met de groep die alleen de eerste twee doses had gekregen.


“De resultaten van het onderzoek, het grootste ter wereld, dat we hebben gedaan laten ondubbelzinnig zien dat het boostervaccin duidelijk gecorreleerd is met een vermindering van het risico op overlijden door Covid, inclusief de delta-variant. Er zijn maar heel weinig interventies in de medische wereld die kunnen worden toegeschreven aan een tienvoudige vermindering van het risico op overlijden, zoals we hebben gevonden voor het boostervaccin,” zei Dr. Doron Netzer, hoofd van de medische diensten van Clalit.


De resultaten zijn geen verrassing want ze komen overeen met wat laboratoriumonderzoeken, en de infectiepercentages die in juli begonnen toen de vierde golf van Covid begon, waarin werd vastgesteld dat de immunologische bescherming van de eerste twee doses na vijf of zes maanden aanzienlijk vervaagde.

140 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws