top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoekers hebben antilichamen geïdentificeerd die coronavirusvaccins mogelijk overbodig maken


Screenshot YouTube


Een wetenschappelijke doorbraak door de Universiteit van Tel Aviv: Een team van onderzoekers van de universiteit heeft aangetoond dat antilichamen die zijn geïsoleerd uit het immuunsysteem van herstelde COVID-19-patiënten, effectief zijn in het neutraliseren van alle bekende virusstammen, inclusief de Delta- en de Omicron varianten.


Volgens de onderzoekers kan deze ontdekking de noodzaak van herhaalde boostervaccinaties elimineren en het immuunsysteem van risicopopulaties versterken.


Het onderzoek werd geleid door Dr. Natalia Freund en promovendi Michael Mor en Ruofan Lee van de afdeling Klinische Microbiologie en Immunologie van de Sackler Faculteit der Geneeskunde. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met Dr. Ben Croker van de University of California San Diego. Prof. Ye Xiang van de Tsinghua Universiteit in Peking. Prof. Meital Gal-Tanamy en Dr. Moshe Dessau van Bar-Ilan University namen ook deel aan het onderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications Biology.

Deze studie is een voortzetting van een voorstudie die in oktober 2020 werd uitgevoerd, op het hoogtepunt van de COVID-19-crisis. In die tijd hebben Dr. Freund en haar collega's alle B-immuunsysteemcellen gesequenced uit het bloed van mensen die hersteld waren van de oorspronkelijke COVID-stam in Israël, en negen antilichamen geïsoleerd die de patiënten produceerden. De onderzoekers ontdekten nu dat sommige van deze antilichamen zeer effectief zijn in het neutraliseren van de nieuwe coronavirusvarianten, Delta en Omicron.


Dr. Freund: “In de vorige studie hebben we aangetoond dat de verschillende antistoffen die gevormd worden als reactie op infectie met het oorspronkelijke virus, gericht zijn tegen verschillende plaatsen van het virus. De meest effectieve antilichamen waren die welke zich bonden aan het 'spike'-eiwit van het virus, op dezelfde plaats waar de spike de cellulaire receptor ACE2 bindt. Natuurlijk waren we niet de enigen die deze antilichamen isoleerden, en het wereldwijde gezondheidssysteem maakte er uitgebreid gebruik van tot de komst van de verschillende varianten van het coronavirus, waardoor de meeste van die antilichamen in feite onbruikbaar werden.


“In de huidige studie hebben we aangetoond dat twee andere antilichamen, TAU-1109 en TAU-2310, die het virale spike-eiwit binden in een ander gebied dan de regio waar de meeste antilichamen tot nu toe geconcentreerd waren (en daarom minder effectief waren in neutraliseren van de oorspronkelijke soort) zijn eigenlijk zeer effectief in het neutraliseren van de Delta- en Omicron varianten. Volgens onze bevindingen is de effectiviteit van het eerste antilichaam, TAU-1109, bij het neutraliseren van de Omicron stam 92% en bij het neutraliseren van de Delta-stam 90%. Het tweede antilichaam, TAU-2310, neutraliseert de Omicron-variant met een werkzaamheid van 84% en de Delta-variant met een werkzaamheid van 97%.”


Volgens Dr. Freund zou de verrassende effectiviteit van deze antilichamen gerelateerd kunnen zijn aan de evolutie van het virus: “De besmettelijkheid van het virus nam toe met elke variant omdat het elke keer de aminozuursequentie veranderde van het deel van het spike-eiwit dat bindt aan de ACE2-receptor, waardoor de besmettelijkheid ervan toeneemt en tegelijkertijd de natuurlijke antilichamen worden ontweken die na vaccinaties werden aangemaakt. Daarentegen binden de antilichamen TAU-1109 en TAU-2310 niet aan de ACE2-receptorbindingsplaats, maar aan een ander gebied van het spike-eiwit - een gebied van de virale spike dat om de een of andere reden niet veel mutaties ondergaat - en ze zijn daarom effectief in het neutraliseren van meer virale varianten. Deze bevindingen kwamen naar voren toen we alle bekende COVID-stammen tot nu toe hebben getest.”


De twee antilichamen, gekloond in het laboratorium van Dr. Freund aan de Universiteit van Tel Aviv, werden opgestuurd voor tests om hun effectiviteit te controleren tegen levende virussen in laboratoriumculturen aan de Universiteit van Californië in San Diego, en tegen pseudovirussen in de laboratoria van de Faculteit der Geneeskunde van Bar -Ilan Universiteit in Galilea; de resultaten waren identiek en even bemoedigend in beide tests.


Dr. Freund is van mening dat de antilichamen een echte revolutie kunnen teweegbrengen in de strijd tegen COVID-19: “We moeten de COVID-19-pandemie bekijken in de context van eerdere ziekte-uitbraken waarvan de mensheid getuige is geweest. Mensen die bij hun geboorte zijn ingeënt tegen pokken en die nu 50 jaar oud zijn, hebben nog steeds antistoffen, dus ze zijn waarschijnlijk, op zijn minst gedeeltelijk, beschermd tegen het apenpokkenvirus waarover we onlangs hebben gehoord. Helaas is dit bij het coronavirus niet het geval. Om redenen die we nog steeds niet helemaal begrijpen, neemt het niveau van antilichamen tegen COVID-19 na drie maanden aanzienlijk af, daarom zien we mensen steeds opnieuw besmet raken, zelfs na drie keer te zijn gevaccineerd. Naar onze mening kan gerichte behandeling met antilichamen en hun afgifte aan het lichaam in hoge concentraties dienen als een effectieve vervanging voor herhaalde boosters, vooral voor risicopopulaties en mensen met een verzwakt immuunsysteem. COVID-19-infectie kan ernstige ziekte veroorzaken, en we weten dat het verstrekken van antilichamen in de eerste dagen na infectie kan de verspreiding van het virus stoppen. Het is dus mogelijk dat we door een effectieve antilichaambehandeling niet elke keer een boosterdosis aan de hele populatie hoeven te geven als er een nieuwe variant is.”

175 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page