israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Ongekend herstel: Israëlische export stijgt met 24%


Minister van Economie en Industrie, Orna Barbibai. Foto ministerie van Economische Zaken


Het ministerie van Economie en Industrie heeft bekendgemaakt dat de Israëlische export van goederen en diensten in de eerste helft van 2021 met 24% is gestegen tot $ 67,6 miljard in vergelijking met dezelfde periode in 2020.


De export groeide met 11% in het eerste kwartaal en een "ongekende" 38% in het tweede kwartaal, aldus het ministerie.


De export voor het hele jaar zal naar verwachting $ 135 miljard bedragen, een stijging van 20% ten opzichte van 2020. Dat zou een doel bereiken dat het ministerie eerder had gesteld voor 2020, maar gemist heeft vanwege de wereldwijde economische crisis door pandemie van het coronavirus.


"We zijn trots op de prestaties van de Israëlische industrie, de Foreign Trade Administration en ons systeem van economische attachés over de hele wereld, die erin zijn geslaagd om een ​​snel en ongekend herstel van de export te bewerkstelligen", aldus Ohad Cohen, directeur van de Foreign Trade Administration tegen The Jerusalem Post.


Ondanks het feit dat de handel in het tweede kwartaal van 2020 onder druk stond, is het groeiniveau nog steeds behoorlijk indrukwekkend, aangezien de exportmarkt voor toeristische diensten nog niet is genormaliseerd vanwege reisbeperkingen, aldus het ministerie.


De export van diensten groeide in de eerste helft van 2021 met 30%, terwijl de goederenexport met 18% steeg. De export van diensten overtrof voor het eerst de export van goederen, goed voor 51,4% van de totale export van Israël, vergeleken met 48,6% voor de export van goederen, grotendeels als gevolg van de toegenomen export van hi-tech diensten. De export van software en computerdiensten en wetenschappelijke R&D-diensten, die de kern vormen van de Israëlische hi-tech industrie, groeide met respectievelijk 29% en 48%.


De export van diamanten steeg met 111% procent, waarmee een trend van de afgelopen jaren werd omgebogen: 40% van de diamanten werd verkocht aan Europese markten, 33% aan Amerikaanse markten en ongeveer 25% aan Aziatische markten.


"We zijn vol trots op de Israëlische industrie, het bedrijfsleven, de hi-tech sector en de technologische ondernemers in Israël die keer op keer bewijzen dat niets Israëls vastberadenheid kan stoppen om uit te breken en te winnen", zei minister van Economie en Industrie, Orna. Barbivai .


"We zullen blijven werken aan het wegnemen van handelsbelemmeringen, het openen van deuren naar nieuwe markten voor de Israëlische industrie en het bieden van professionele ondersteuning en begeleiding aan bedrijven die geïnteresseerd zijn in het uitbreiden van hun activiteiten in bestaande markten of het aanboren van nieuwe markten."

112 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws