israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Bas Belder

Oorlog in Oekraïne raakt economie Israël frontaal


Screenshot YouTube


“Een groot deel van Israëls maisproductie wordt door Oekraïne gedekt”, zegt de Oekraïens-Israëlische historicus/journalist Shimon Briman in een vraaggesprek met de Jüdische Allgemeine. Briman wijst nadrukkelijk op de grote economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Israël en ver over de regio.


Al sinds meer dan een decennium is Oekraïne Israëls belangrijkste leverancier van graan. “De Israëlische melk- en levensmiddelenindustrie is sowieso sterk van Oekraïne afhankelijk”, onderstreept Briman. “Wanneer veel Israëli’s menen dat de oorlog in Oekraïne hen niet raakt, dan vergissen zij zich enorm.” Daarbij wijst hij op de negatieve effecten van de Russische zeeblokkade van Oekraïense havens als Odessa en Mariupol.


Echter, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne treft ook andere belangrijke economische sectoren in Israël. Zo is Oekraïne Israëls belangrijkste onderaannemer geworden voor gekwalificeerde vakmensen in de hightechbranche. Het gaat om maar liefst 45 procent “outsourcing”.


De Israëlische bouwindustrie zal het eveneens zwaar te verduren krijgen door het oorlogsgeweld in Oekraïne. Jaarlijks levert Oekraïne materiaal ter waarde van 120 miljoen dollar. “Deze leveranties zijn enorm belangrijk voor Israëls waterbouwwerken, industrie- en militaire installaties, vlieg- en zeehavens, tunnels en spoorlijnen”, geeft Briman aan. “Het zal nu uiterst moeilijk zijn om dat alles te vervangen. De Israëlische bouw zal vertraging oplopen. Een aantal bouwprojecten is al stilgelegd vanwege materiaaltekort. En meer dan 2.000 Oekraïense bouwvakkers kunnen niet meer naar Israël komen.”


Een pijnlijke situatie voor Israëli’s die een hypotheek hebben genomen voor een nieuwe woning, zo voorziet Briman. “Zij zullen langer op hun huis moeten wachten en meer moeten betalen. De al pijnlijke stijging van de onroerendgoedprijzen zal sneller gaan.”


Bas Belder, historicus

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws