israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

OPINIE: "Hoe de Nederlandse media Israël haat en antisemitisme voeden"

Bijgewerkt op: 15 mei 2022Ja, u leest het goed: "Joden moeten ze afmaken", schrijft ene Teunis Jager onder een Facebookpost van RTL4, die dat schijnbaar goed vindt en het laat staan.


Het kwalijke is dat RTL4 geen enkele reden zag die opmerking te verwijderen, en van degenen die bij Facebook over deze post hebben geklaagd, kreeg ik te horen dat Facebook vooralsnog niet heeft ingegrepen en dit soort antisemitische opmerkingen goedkeurt.

Ook deze reactie op social media werd goedgekeurd:


Het is niet van vandaag of gisteren, maar al langere tijd duidelijk zichtbaar, veel Nederlandse media vinden positief nieuws over Israël maar niets, en geven bij voorkeur negatief nieuws door.


Het weglaten van essentiële feiten, waardoor een artikel een andere inhoud krijgt, het insinueren van iets wat niet heeft plaatsgevonden, het past allemaal in het straatje om Israël in een negatief daglicht te plaatsen.


Ne, Israël is niet perfect, maar het is opvallend hoe vaak zaken in ander daglicht worden gesteld. Rectificatie achteraf werkt niet omdat het kwaad dan als is geschied.


Een voorbeeld van vrijdag, toen NOS-Teletekst met onderstaand bericht kwam, waar het feit van stenen gooien voor het gemak wordt weggelaten:

Ook eerder liet NOS-teletekst zich niet onbetuigd door afgelopen woensdag doodleuk te melden dat Israëlische soldaten de Al-Jazeera journaliste hadden doodgeschoten. Zelfs op dit moment is niet bekend of het een kogel van de IDF of van Palestijnen was die haar doodde.


Of neem NU.nl, die er een handje van heeft belangrijke informatie weg te laten, zoals bijvoorbeeld bij een artikel dat 3 Palestijnen zomaar door Israëlische veiligheidsdiensten zijn doodgeschoten zonder vermelding van de golf van terreuraanslagen die tot nu toe aan 19 Israëlisch het leven hebben gekost.


Maar ook op vrijdag liet men bij NU.nl voor het gemak het stenen gooien tijdens de begrafenis in Jeruzalem weg.


Of NOS-Radio1, op vrijdag, waar Israël correspondent Ties Brokx, die toevallig in Nederland is, voor het gemak maar weglaat dat stenen gooien ten grondslag lag aan de rellen tijdens de begrafenis van Shireen Abu Akleh.


Hier reageerde bijvoorbeeld Leon de Winter met de volgende tweet op:

Ook het NOS-journaal is niet geheel onpartijdig, zo blijkt uit onderstaande tweet:

Ook de NRC schijnt er handje van te hebben zich als supporter van de Palestijnse zaak te ontpoppen, blijkt uit onderstaande tweet:

Ach en zo kan ik nog wel even doorgaan want er gaat geen dag voorbij of Nederlandse media zorgen wel dat alles wat Israël doet niet deugt en de Palestijnen zielige ongewapende mensen zijn die in vluchtelingenkampen wonen, geen werk hebben, bewust niet vermelden dat dagelijks rond 100.000 Palestijnen in Israël werken en er alles aan doen om Israël in een kwaad daglicht te stellen.


Als dit het niveau van de Nederlandse media is, zijn zij medeschuldig aan het aanwakkeren van antisemitisme, want laten we eerlijk zijn, de uitspraak "wij zijn tegen Israël en niet tegen Joden" is een zwak excuus.


Het doet mij denken aan de donkere tijden van de jaren '30 toen in Europa het antisemitisme opkwam, winkels en huizen van Joden werden geplunderd en uiteindelijk 6 miljoen Joden in de gaskamer werden vermoord.


Niemand kan mij wijs maken dat de Nederlandse media het onbewust doet, uit onwetendheid, nee, degenen die dit doen weten drommels goed waar ze mee bezig zijn.


Ze weten drommels goed dat de wijze van schrijven over Israël het antisemitisme, de Jodenhaat aanwakkert, maar wassen hun handen in onschuld.
2.207 weergaven2 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws