top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oprichter Mobileye, Prof. Amnon Shashua, geëerd door Automotive Hall of Fame


Mobileye-oprichter-CEO Amnon Shashua, uiterst links, en zijn vrouw, Anat, uiterst rechts, flankeren Ford-CEO Jim Farley en zijn vrouw, Lia. Foto met dank aan Mobileye


Prof. Amnon Shashua, optrichter van Mobileye, is geëerd door de Automotive Hall of Fame met de Mobility Innovator Award van de organisatie in de Automotive Hall of Fame van Detroit.


De Automotive Hall of Fame werd in 1939 opgericht om de prestaties van de vroege automobielpioniers, waaronder WO Bentley, David D. Buick, Louis Chevrolet, Walter P. Chrysler, André Citroën, Enzo Ferrari, Soichiro Honda, Armand Peugeot, Ferdinand Porsche, te bestendigen. Louis Renault en Ratan Tata.


De Mobility Innovator Award, geïntroduceerd in 2021, is bedoeld om te erkennen "het uitstekende werk dat individuen hebben verricht door nieuwe technologieën en diensten te introduceren die mobiliteit opnieuw definiëren."


Shashua's werk met Mobileye past daar zeker bij, schrijft ISRAEL21C.


Hij richtte Mobileye op in 1999, toen "niemand in de auto-industrie geloofde dat een enkele camera aan de voorzijde het prestatieniveau en de robuustheid zou kunnen bereiken die nodig zijn voor een systeem dat botsingen zou voorkomen of verminderen", zei Shashua destijds.


Mobileye werd in 2017 overgenomen door Intel voor 15,3 miljard dollar. De chipmaker uit Silicon Valley zocht een weg naar de markt voor autonoom rijden, die sindsdien de belangrijkste focus van Mobileye is geworden.


Intel concurreert nu – via Mobileye – rechtstreeks met Apple, Waymo, Tesla en anderen. Intel kondigde eind vorig jaar aan dat het van plan was om Mobileye in 2022 naar de beurs te brengen tegen een geschatte waarde van $ 50 miljard.


"Amnons grootste bijdrage aan de auto-industrie was het leggen van de basis voor een veiligere, groenere en datagestuurde toekomst - decennia voordat zo'n visie allesbehalve een fantasie zou worden beschouwd", zei Liz Cohen-Yerushalmi, hoofd juridische zaken van Mobileye. "Ik denk niet dat het overdreven zou zijn om te zeggen dat hij de auto-industrie voor altijd heeft gerevolutioneerd."


Shashua begon zijn carrière aan de Hebreeuwse Universiteit, waar hij nog steeds actief is op de afdeling informatica.


Hij heeft een reeks citaten in de branche verzameld, waaronder vorig jaar door Automotive News uitgeroepen te worden tot Automotive Driving Executive of the Year.


Naast CEO van Mobileye en senior vice-president bij Intel, was hij ook medeoprichter van OrCam Technologies , dat draagbare apparaten ontwikkelt om slechtzienden en slechthorenden te helpen; AI21 Labs , dat kunstmatige intelligentie gebruikt om de manier waarop we lezen en schrijven te verbeteren; en One Zero Digital Bank.


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page