israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Palestijnen willen de Pfizer vaccins niet van Israël en zenden ze terug


Overdracht van de eerste vaccins. Foto COGAT


De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) bevolen een deal te schrappen waarin Israël de PA ongeveer 1 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-coronavirusvaccin zou geven, omdat veel van de doses eind juni zouden vervallen.


Israëlische functionarissen zeggen echter op dat ze in orde zijn en en gewoon gebruikt kunnen worden.


"De professionele teams van het ministerie hebben geconstateerd dat de vaccins die we vandaag uit Israël hebben ontvangen niet aan de specificaties voldeden, dus besloot de regering ze terug te sturen", zei minister van Volksgezondheid, Mai al-Kaila, van de PA.


De ware reden ligt echter in het feit dat PA-functionarissen zwaar werden bekritiseerd op sociale media nadat de overeenkomst eerder vrijdag was aangekondigd, waarbij Palestijnen hen beschuldigden van het accepteren van onvoldoende vaccins en suggereerden dat ze misschien niet effectief zouden zijn, of dat er door Israël mee gerommeld zou zijn.


Israël zei donderdag dat het de vaccins de komende dagen aan de PA zou overdragen . De eerste 100.000 doses werden vrijdagmiddag overgebracht naar het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever.


Er was geen onmiddellijke officiële Israëlische reactie op de annulering, die kwam nadat het Shabbat in Israël was, maar Army Radio citeerde een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid die ongeloof uitte.


"We weten niet wat ze willen, de vaccins zijn in orde", zei de functionaris.


De Ynet-nieuwssite zei dat de vaccinaties die vrijdag aan de Palestijnen zijn overgedragen, goed waren tot eind juni en juli, waarbij Israël deze opzettelijk als eerste stuurde, zodat ze niet verspild zouden worden. De rest van de vaccins die klaar zijn voor levering hebben een latere vervaldatum en waren enkele maanden goed.462 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws