israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Paralympische zwemmer Iyad Shalabi wint goud voor Israël


Iyad Shalabi na zijn overwinning. Screenshot YouTube


De Paralympische Spelen zijn nog maar net begonnen en Israël heeft al een gouden medaille gewonnen voor zwemmer Iyad Shalabi , op de 100 meter rugslag bij de mannen. Shalabi, 34, is ook de eerste moslim Israëliër die een Paralympische of Olympische medaille wint.


Hij is een inwoner van het noordelijke Arabische dorp Shfaram, is doof vanaf zijn geboorte en raakte op 13-jarige leeftijd gedeeltelijk verlamd door een ongeval, aldus ISRAEL21C.


Maar dat weerhield hem er niet van om te trainen als wedstrijdzwemmer in het Ilan Rehabilitation and Sports Center in Haifa, onder coach Yaacov Beininson.


Shalabi ging naar de Spelen van Tokio met het wereldrecord in zijn handicapcategorie voor de 150 meter wisselslag op de Europese kampioenschappen van 2021 in Engeland.


Dit is zijn vierde Paralympische Spelen; hij maakte deel uit van de Israëlische delegatie naar Peking in 2008, Londen in 2012 en Rio in 2016. Hij had een aantal vierde plaatsen behaald en miste op een haar na een bronzen medaille.


Israëlische Paralympische zwemmer Iyad Shalabi met zijn gouden medaille. Foto door Keren Isaacson/IPC


Shalabi's vader, Yusuf, vergezelt zijn zoon naar alle wedstrijden. Hij vertelde verslaggevers: "Mijn hart bonsde. Toen hij zijn concurrent inhaalde, huilde ik. Het is als een droom."


Shalabi komt zaterdag weer in actie op de 150 meter wisselslag.


32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws